Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ήταν αρκετά επιφυλακτική απέναντι αρχικά στα υβριδικά και κατόπιν τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, με αποτέλεσμα να «χαρίσει» το προβάδισμα στις κινεζικές εταιρείες. Κάτω από την πίεση των εξελίξεων, τα… μανίκια σηκώθηκαν, η γερμανική οργανωτικότητα μπήκε σε λειτουργία και το ένα μετά το άλλο έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα γερμανικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Το ID.3 της μεγαλύτερης από αυτές, της ιστορικής Volkswagen, αποτελεί σίγουρα μια πολύ σοβαρή πρόταση, που δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί «πειραματική»!
Πράγματι πρόκειται για ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε όλους τους τομείς, ώστε το μόνο που μπορεί κανείς να περιμένει στο κοντινό μέλλον είναι η βελτιωμένη απόδοση των μπαταριών του. Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν τέλεια!
Τα πάντα νέα
Οι Γερμανοί δεν έκαναν εκπτώσεις σε τίποτα! Νέα πλατφόρμα (MEB), άριστη χωροταξική εκμετάλλευση και επαναστατικές μεθόδους παραγωγής, που εξασφαλίζουν ταχύτητα και ευελιξία. Το μέγεθος είναι κόμπακτ και η μορφή αεροδυναμική, με συντελεστή Cd μόλις 0,27 και τους τροχούς στις άκρες του αμαξώματος, ώστε η ευρυχωρία να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο προδίδει το μήκος των 4,26 m! Αλλά και για τις αποσκευές υπάρχουν 385 lt που φορτώνονται εύκολα και αυξάνονται στα 1.267 lt με την αναδίπλωση του πίσω καθίσματος.
Εκείνο που ξαφνιάζει αμέσως είναι η λιτότητα στο ταμπλό, που ισοδυναμεί με δύο οθόνες, κάποια κουμπιά στο τιμόνι και δύο πάνελ διακοπτών! Περιττό να δηλώσω τον ενθουσιασμό μου, που σε λίγα λεπτά ήξερα τα πάντα! Επιπλέον, δεν υπάρχει γενικός διακόπτης, ούτε ξεχωριστός διακόπτης για δέσιμο/λύσιμο του χειρόφρενου! Απλά περιστρέφεις τον απλό μοχλό επιλογής του κιβωτίου, που βρίσκεται στο τιμόνι (!) και ξεκινάς! Το ID.3 δέχεται επίσης φωνητικές εντολές στις οποίες αντιδρά με τεχνητή νοημοσύνη. Οπότε αρκεί να του ανακοινώσεις πως κρυώνεις (στα αγγλικά) και αυτό θα κάνει ό,τι χρειάζεται ανάλογα με τις συνθήκες! Μεγάλο βάρος έχει πέσει και στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες We Connect Start που για την πρώτη τριετία διατίθενται χωρίς χρέωση.
Στην… πρίζα
Αντί για… καύσιμο υπάρχει μια σπονδυλωτή συστοιχία μπαταριών που έχει χωρητικότητα 58 ή 77 kWh, ενώ το 2021 θα υπάρξει και πακέτο με 45 kWh. Για τη φόρτιση στο σπίτι απαιτούνται περίπου οκτώ ώρες σε μονοφασική εγκατάσταση. Χοντρικά, με κάπου 10 ευρώ καλύπτεται η εμβέλεια των 330 χιλιομέτρων που προσφέρει η πλήρης φόρτιση! Με ελαφρύ πόδι και λίγη προσοχή, η αστική μετακίνηση μπορεί να φτάσει και στα 400 χιλιόμετρα. Στα υπόλοιπα προσόντα του πρωτοπόρου αυτού οχήματος περιλαμβάνεται το εύκολο και ακριβές τιμόνι, η δεδομένη επιτάχυνση (που καίει λίγο παραπάνω ρεύμα…) και η αμεσότητα των φρένων. Συνολικά ένα πολύ ευχάριστο στην οδήγησή του αυτοκίνητο. Όσο για την τιμή των € 39.600, ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται πράγματι για τεχνολογικό θαύμα, που ακόμη δεν έχει καν ξεκινήσει την απόσβεσή του!