Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος «μένει σπίτι» και προτείνει μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα. Κάθε ταινία θα κάνει τη διαδικτυακή πρεμιέρα της τις συγκεκριμένες μέρες και ώρες που ακολουθούν και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα. Στη συνέχεια τη σειρά της θα παίρνει επόμενη.
Οι προβολές θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο. Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά / χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και του ελληνικού τοπίου (Αθήνα, ύπαιθρος) στο πέρασμα των χρόνων· ταυτόχρονα να πάρει μια γεύση από το αρχείο της Ταινιοθήκης και την πολύπλευρη δράση της (διάσωση, αποκατάσταση, συντήρηση και προβολή ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου).
Το ίδιο διάστημα, μέσω της ιστοσελίδας, το κοινό θα μπορεί να μαθαίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ταινίες αυτές, τις ιδιαιτερότητες της παραγωγής τους, τους πρωτεργάτες δημιουργούς τους και τη διαδικασία αποκατάστασής τους. Οι περισσότερες από αυτές θα προβληθούν με την πρωτότυπη μουσική που συνέθεσαν επί τούτου γνωστοί μουσικοσυνθέτες, στους οποίους η Ταινιοθήκη ανέθεσε να επενδύσουν τις νέες αποκατεστημένες κόπιες.
Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
11-12-13 Απριλίου 2020
Αστέρω (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929)
Η τρίτη παραγωγή της DAG Film σκιαγραφεί το πορτρέτο της βοσκοπούλας Αστέρως, την οποία υποδύεται η πολύ γνωστή ηθοποιός Αλίκη Θεοδωρίδου. Το σενάριο βασίζεται σε κείμενο του Παύλου Νιρβάνα – διασκευή του μυθιστορήματος της Αμερικανίδας Έλεν Χαντ Τζάκσον Ραμόνα, μιας ρομαντικής ιστορίας μεταξύ Ινδιάνων, η οποία είχε ήδη μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Γρίφιθ. Η Αστέρω χάνει τα λογικά της από αγάπη για έναν πλούσιο πλην όμως καλό βοσκό, συνέρχεται ωστόσο μόλις ο αγαπημένος της αποφασίζει να ακούσει τη φωνή της καρδιάς του και όχι τις προκαταλήψεις της οικογένειάς του.
Στο νέο αυτό είδος της «φουστανέλας» ή «βουκολικής περιπέτειας», που είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, θα βασιστούν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες της εποχής εκείνης, βωβές και ομιλούσες. Η εξιδανίκευση της ελληνικής υπαίθρου, που την εποχή εκείνη μαστίζεται από τα δεινά της παγκόσμιας ελληνικής κρίσης, λειτουργεί ως διέξοδος απέναντι στις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας. Καθώς η ελληνική διανόηση δεν έχει ακόμα στραφεί στο αστικό προλεταριάτο και την ποιμενική υποκουλτούρα για να αντλήσει έμπνευση, οι ταινίες της εποχής εκείνης προσαρμόζουν μελοδραματικά μοτίβα από το ρεπερτόριο τόσο της ελληνικής θεατρικής σκηνής όσο και της ξένης κινηματογραφικής παραγωγής.
Τον Ιανουάριο του 1944 κυκλοφόρησε στις αίθουσες η ηχητική εκδοχή της κόπιας σε μουσική του Γιάννη Βιδάλη, ενώ το 1959 γυρίστηκε από τον Ντίνο Δημόπουλο το ριμέικ της ταινίας, με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, που γνώρισε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
14-15-16 Απριλίου 2020
Ο μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931)
Ένας μουσικός – μάγος, ευγενικής καταγωγής, κερδίζει τις καρδιές των γυναικών. Όταν η αγαπημένη του τον εγκαταλείπει για έναν πλούσιο, εκείνος θα κάνει τα πάντα για να την ξανακερδίσει. Η ταινία του Μαδρά «Ο μάγος της Αθήνας» ξεκίνησε να γυρίζεται το 1922 με τίτλο «Η τσιγγάνα της Αθήνας». Πολλά αποσπάσματά της χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον Μάγο της Αθήνας που ολοκληρώνεται το 1931. Η πρωτόλεια αυτή ταινία αποτελεί μια πρωτόγνωρη μείξη ειδών: ρομαντική κωμωδία, τραγικό ρομάντσο, ημερολόγιο ταξιδιού που εκθειάζει την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ίδιος ο Μαδράς πρωταγωνιστεί ως ακαταμάχητος τσιγγάνος – βιολιστής που μαγεύει τη Φρίντα Πουπελίνα.
17-18-19 Απριλίου
Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (Δημήτρης Τσακίρης, 1932)
Είναι η τρίτη κατά σειρά ταινία του είδους «φουστανέλα», μετά την «Γκόλφω» του Μπαχατώρη (1914) και την «Αστέρω» του Γαζιάδη (1929), και η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα. Βασίζεται στο επιτυχημένο θεατρικό έργο (έμμετρο ποιμενικό ειδύλλιο) του Δημητρίου Κορομηλά, ο οποίος αντλεί την
έμπνευσή του από το ποίημα του Γιάννη Ζαλοκώστα «Μια βοσκοπούλα αγάπησα». Ελλάδα, ύπαιθρος, 19ος αιώνας. Ένας μεγαλοτσέλιγκας, ο Μήτρος, χαρίζει στην πεντάμορφη Κρουστάλλω ένα χρυσαφένιο σταυρό για να της δείξει τα τρυφερά του αισθήματα. Δεν γνωρίζει όμως πως αυτή είναι ήδη ερωτοχτυπημένη με τον Λιάκο, ένα πάμπτωχο τσοπανόπουλο του οποίου ο Μήτρος παλιότερα έσωσε τη ζωή…
Βασισμένο στο ιδρυτικό, για το είδος, θεατρικό έργο του Κορομηλά, μεταφέρει τη δράση στα Πολιτικά της Εύβοιας και παράγει τη δεύτερη σωζόμενη «φουστανέλα» του ελληνικού κινηματογράφου. Η τεχνική επεξεργασία έγινε στο Βερολίνο και τη μουσική έγραψε ο Διονύσης Λαυράγκας.
20-21-22 Απριλίου 2020
Κοινωνική σαπίλα (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932)
Ένας φοιτητής εγκαταλείπει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και προσλαμβάνεται ως ηθοποιός σε ένα θίασο, όπου ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια. Όταν εκείνη ενδίδει σε ένα βιομήχανο, απογοητευμένος εγκαταλείπει το θέατρο. Η φτώχεια θα τον φέρει στις γραμμές του προλεταριάτου και θα γίνει καπνεργάτης. Έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία «κοινωνικού προβληματισμού». Η διανομή της στις αίθουσες συνοδεύτηκε από αστυνομικές επεμβάσεις και ματαιώσεις προβολών.
INFO:
Ταινιοθήκη της Ελλάδος – http://www.tainiothiki.gr/el/ – Ώρα προβολών: 20:00.
Δείτε: «Όρνιθες» του Μπάμπη Μακρίδη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση