Σε θρίαμβο του Hurt Locker αναδείχθηκε η φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ. Η ταινία απέσπασε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, ενώ η Κάθριν Μπίγκελοου (στη φωτογραφία), έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Σκηνοθεσίας.
Συνολικά το Hurt Locker απέσπασε έξι βραβεία (Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Πρωτότυπου Σεναρίου, Μοντάζ, Ήχου και Ηχητικών Εφέ), αφήνοντας πίσω του το Avatar με μόλις τρία βραβεία στις τεχνικές κατηγορίες.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού απέσπασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας μία γυναίκα και μάλιστα για αντρική – πολεμική ταινία. Η Κάθριν Μπίγκελοου κατάφερε να επικρατήσει έναντι των ανδρών συνυποψηφίων της, κερδίζοντας το βραβείο Καλύτερης Ταινίας και στέλνοντας το μήνυμα να πραγματοποιηθεί επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών στην πατρίδα τους.
Όσον αφορά τα άλλα βραβεία: Το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου απέσπασε ο Τζεφ Μπρίτζες, μαζί με το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ήταν η πρώτη φορά που ο Τζεφ Μπρίτζες κέρδισε Όσκαρ Α΄ Ρόλου (για την ερμηνεία του στην ταινία Crazy Heart).
Το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου κέρδισε η Σάντρα Μπούλοκ, για την ερμηνεία της στην ταινία Blind Side, η οποία κατόρθωσε να αποσπάσει μέσα σε ένα διήμερο και Βατόμουρο (για κακή ερμηνεία σε άλλη ταινία) και Όσκαρ.
Ο Κρίστοφ Βαλτς, όπως αναμενόταν, ήταν ο νικητής βραβείου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του ως Ναζί στην ταινία «Άδωξοι Μπάσταρδοι» του Ταραντίνο.
Η εξαιρετική Μο Νικ απέσπασε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μονάκριβη».
Ο Μαρκ Μπόουλ κέρδισε το βραβείο Πρωτότυπου Σεναρίου για το Hurt Locker, ενώ όλοι περίμεναν να το πάρουν οι «Άδωξοι Μπάσταρδοι». Ο Μ. Μπόουλ αφιέρωσε το βραβείο στους Αμερικανούς στρατιώτες που πολεμούν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου κέρδισαν οι Αρμάντο Γιανούτσι, Τόνι Ροσε για τη «Μονάκριβη», σε μια κατηγορία που φαβορί θεωρείτο το «Ραντεβού στον Αέρα» με τον Κλούνι.
Το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας πήγε στην Αργεντινή και το The Secret in Their Eyes, που διαπραγματεύεται την ιστορία ενός συνταξιούχου εισαγγελέα, που τον βασανίζει μία παλαιά υπόθεση βιασμού μετά φόνου, της οποίας τον δράστη επιχειρεί να ανακαλύψει.
Το τραγούδι The Weary Kind (από το Crazy Heart) των T-Μπόουν Μπερνέτ, Ράιαν Μπίνγκχαμ, κέρδισε το Όσκαρ τραγουδιού.
Το Όσκαρ Μουσικής απέσπασε ο Μάικλ Τζιακίνο, για την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψηλά στον Ουρανό», ενώ για το Μοντάζ βραβεύτηκαν οι Μπομπ Μουρόβσκι και Κρις Ίνις του Hurt Locker
Βραβείο για τα Σκηνικά απέσπασε το Avatar, ενώ ο Μάουρο Φιόρε έλαβε το Όσκαρ Φωτογραφίας για την ίδια ταινία.
Το Όσκαρ Κοστουμιών κέρδισε η δύο φορές νικήτρια Σάντι Πάουελ για την ταινία The Young Victoria.
Το Όσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ, απέσπασε το Σταρ Τρεκ.
Δύο βραβεία παρέλαβε ο Πολ Τζ. Ότοσον για την ταινία Hurt Locker, ένα για το Ηχητικού Μοντάζ και ένα για τον Ήχο.
Το Βραβείο Οπτικών Εφέ κέρδισε -όπως αναμενόταν- το Avatar.
Καλύτερο Ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το The Cove, ενώ το Όσκαρ Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων απέσπασε η γαλλική ταινία Logorama.
Το Music by Prudence κέρδισε το βραβείο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους, ενώ βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους κέρδισε το The New Tenants.
Η Ακαδημία διοργάνωσε αφιέρωμα σε εμβληματικές ταινίες τρόμου, καθώς και ένα αφιέρωμα στον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τζον Χιούς, τον άνθρωπο που υπέγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του 1980 που πέθανε το 2009.
Άγγελος Πολύδωρος