(Αφού στο πρώτο μέρος, εξετάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους θεωρείται ότι ο μυστικός πράκτορας Τζέιμς Μποντ, είναι αυτός ο μυθιστορηματικός ήρωας που καθιέρωσε την «παγκοσμιοποίηση», σήμερα θα αναλυθεί η έννοιά της, ώστε να καταστεί ευχερής στη συνέχεια η απόδειξη του ισχυρισμού)
Μέχρι τον 15ο αιώνα, που οι Ισπανοί και Πορτογάλοι θαλασσοπόροι και εξερευνητές αποφάσισαν να ξεφύγουν από τα στενά όρια της Ευρώπης και να αναζητήσουν νέους κόσμους, η έννοια της παγκοσμιοποίησης όχι μόνον δεν ήταν γνωστή ως έννοια, αλλά ούτε και ως ουσία.
Οι άνθρωποι μέχρι τότε δεν είχαν καλά-καλά διανοηθεί ότι η Γη είναι στρογγυλή, ούτε ότι δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Η ανακάλυψη του Νέου (για την εποχή εκείνη) Κόσμου και η επαναστατική θεωρία του Κοπέρνικου για την κυκλική πορεία των πλανητών και της Γης γύρω από τον Ήλιο, έθεσαν τις βάσεις για την «οικουμενική» αντίληψη των πραγμάτων και για την σκέψη, ότι η Γη δεν είναι ακίνητη, ούτε επίπεδη, αλλά σφαιρική. Οι εξερευνητές Κολόμβος, Βεσπούτσι, Ντε Γκάμα, Μαγγελάνος και άλλοι, ανακαλύπτουν το Νέο Κόσμο (την πατρίδα του Χόλιγουντ) και αρχίζουν παράλληλα να τον καταστρέφουν.
Ο διαχωρισμός Δύση και Ανατολή κάνει την εμφάνισή του, πολύ πριν από τον πράκτορα 007 που εκπροσωπεί τη Δύση, γίνονται δε γνωστοί και άλλοι πολιτισμοί πέραν αυτού της Ευρώπης. Έχουν άλλες αντιλήψεις όμως, άλλα πρότυπα και άλλες θρησκείες.
Έτσι, η Ευρώπη είναι αναγκασμένη να προσλάβει τα νέα μηνύματα, αλλά πρέπει και να επικρατήσει ως η δύναμη, που ανακάλυψε το καινούργιο και το θεωρεί κατάκτησή της.
Αποφασίζοντας να γίνει παγκόσμια πρωταγωνίστρια η Ευρώπη και χρησιμοποιώντας τις επιστήμες, την τεχνική και τη στρατιωτική της δύναμη, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ανθρώπου. Το κεφάλαιο αυτό, είναι της οικουμενικότητας, με κύριο χαρακτηριστικό της, την επικοινωνία και την επαφή των λαών με κάθε πρόσφορο μέσο.
Η ανταλλαγή γνώσεων στην αρχή, εμπορευμάτων αργότερα και υπηρεσιών ακόμα πιο ύστερα, αποτελούν τα χαρακτηριστικά μιας μακράς περιόδου των ανθρωπίνων σχέσεων, τα οποία οι επιστήμονες σήμερα τα αποδίδουν συνοπτικά με τον ίδιο όρο. Η παγκοσμιοποίηση στην ουσία, είναι το αποτέλεσμα της διαρκούς αναζήτησης του ανθρώπου και της συνεχούς ανάγκης του για επέκταση των ορίων του. Ένα στοιχείο, που διαθέτουν, δυστυχώς, όλοι σχεδόν οι «κακοί» των ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Πρώτα, λοιπόν, οι θαλασσοπόροι πάνω στη Γη και ύστερα οι αστροναύτες στο Διάστημα, δημιούργησαν νέες ανάγκες και ανάγκασαν τους ανθρώπους σε νέες συνεργασίες.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκαν κάποια στοιχεία, τα οποία είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποίησης, χωρίς η σειρά που αναφέρονται να είναι και αξιολογική.
Το πρώτο από αυτά είναι το γεγονός της έκρηξης και της επιτάχυνσης όλων των μορφών «ροής», όπως τις αποκαλούν οι οικονομολόγοι. Δηλαδή, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, των πληροφοριών, των κεφαλαίων, των ιδεών, των εικόνων, των αξιών και όλων των επιτευγμάτων και των εφευρέσεων του ανθρώπου.
Ένα άλλο, είναι η ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Ιδιαίτερα της τεχνολογίας, της οποίας γίνεται υπερβολική χρήση είτε για το καλό, είτε για το κακό, σε όλες τις ταινίες του πράκτορα 007.
Ένα τρίτο και σημαντικό χαρακτηριστικό, είναι η επανάσταση στις επικοινωνίες και την πληροφορική, που εξελίσσονται ταχύτατα. Επίσης, ορατό στοιχείο στις ταινίες.
Τέταρτο χαρακτηριστικό, είναι η απελευθέρωση των διεθνών αγορών συναλλάγματος και της κίνησης των κεφαλαίων, με συνέπεια η παράνομη διακίνηση τους να απασχολεί πολλές φορές τον ήρωά μας.
Επίσης, χαρακτηριστικό είναι και η ανάγκη του ανθρώπου να προστατεύσει το περιβάλλον του και ας μη το επιτυγχάνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό και στις τελευταίες ταινίες, έχει αρχίσει να περιλαμβάνεται στις αποστολές του Μποντ και η προστασία του περιβάλλοντος.
Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της είναι ο υπερπληθυσμός και η δημογραφική γήρανση, που είναι αποτέλεσμα της ευμάρειας και της ανάπτυξης. Χαρακτηριστικό, που δεν έγινε απαραίτητα ορατό στις ταινίες, παρά μόνον ως εξωτικό στοιχείο των χωρών που επισκέπτεται ο 007.