«Παιχνίδια ολέθρου»
Στη δεύτερη κινηματογραφική του εμφάνιση, στην ταινία «Παιχνίδια ολέθρου» (Patriot games – 1992) ο Τζακ Ράιαν κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις, διότι τον υποδύεται ο χαρισματικός Χάρισον Φορντ, ενώ ο σκηνοθέτης Φίλιπ Νόις έχει δημιουργήσει μια ταινία καταιγιστικής δράσης.
Ο Τζακ Ράιαν, ως καθηγητής, βρίσκεται στο Λονδίνο με την οικογένειά του για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο. Κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εξόδου με την σύζυγό του και την κόρη τους, για να χαρούν τα αξιοθέατα, γίνονται μάρτυρες απαγωγής από Ιρλανδούς τρομοκράτες. Ο Ράιαν αναλαμβάνει δράση (φωτο αριστερά), σώζει την κατάσταση και γίνεται ήρωας. Παρασημοφορείται και χρίζεται Διοικητής των Ιπποτών της Βικτοριανής Φρουράς (Knight Commander of the Royal Victorian Order). Παράλληλα όμως, το όνομα του θα μπει πρώτο στη λίστα του IRA και έτσι επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, η οικογένειά του γίνεται στόχος των τρομοκρατών και αναγκάζεται να ενταχθεί επίσημα στις μυστικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν μαζί το κίνδυνο που διατρέχει.
«Άμεσος κίνδυνος»
Μετά την επιτυχία της ταινίας, ο Φίλιπ Νόις σκηνοθέτησε και την επόμενη, πάλι με τον Χάρισον Φορντ στο ρόλο του Ράιαν. Τίτλος της ταινίας «Άμεσος κίνδυνος» (Clear and present danger – 1994). Η ταινία, (φωτογραφία επάνω) θεωρήθηκε από τις πιο σαρωτικές περιπέτειες της δεκαετίας του ‘90 και βρίσκει τον Τζακ Ράιαν να προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον χαμό που ξεκινάει όταν, εξιχνιάζοντας το φόνο ενός από τους πιο επιφανείς επιχειρηματίες της Αμερικής και φίλου του προέδρου των ΗΠΑ, βρίσκεται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών ανάμεσα στα στρατεύματα των καρτέλ ναρκωτικών της Κολομβίας και μιας παραστρατιωτικής δύναμης, που έχει εντολές από την αμερικανική κυβέρνηση, να αφανίσει τους βαρόνους των ναρκωτικών.
«Απόλυτος κίνδυνος»
Η τέταρτη ταινία με τίτλο «Απόλυτος κίνδυνος» (The sum of all fears – 2002) έχει πρωταγωνιστή τον Μπεν Άφλεκ και σκηνοθέτη τον Φιλ Άλντεν Ρόμπινσον και πλέον απευθύνεται σε ένα κορεσμένο κοινό, από τις περιπέτειες του Τζακ Ράιαν (και όχι μόνον ) και ακόμα περισσότερο όταν αυτές οι περιπέτειες είναι εμπνευσμένες από τον ψυχρό πόλεμο Ρωσίας – ΗΠΑ.
Αυτή τη φορά ο αναλυτής Ράιαν καλείται να λύσει πιο πολύπλοκα θέματα, αφού μια ομάδα τρομοκρατών θα δείξει ενδιαφέρον να αποκτήσει και να χρησιμοποιήσει μια πυρηνική βόμβα, την οποία πριν πολλά χρόνια, στον πόλεμο των έξι ημερών ένα μαχητικό αεροσκάφος του Ισραήλ, μετέφερε εναντίον των Αιγυπτίων, αλλά καταρρίφθηκε χωρίς η βόμβα να εκραγεί. Το αεροπλάνο αυτό καθώς και η βόμβα, δεν είχαν βρεθεί ποτέ μέχρι τη στιγμή που την ανακαλύπτει η ομάδα που προαναφέρθηκε και η οποία στρατολογεί ειδικούς επιστήμονες, που θα την εκσυγχρονίσουν, ώστε να γίνει και πάλι λειτουργική και απειλητική για την ανθρωπότητα.
Το νεανικό πρόσωπο του Μπεν Άφλεκ (φωτογραφία αριστερά, με τον Μόργκαν Φρίμαν) δεν έπεισε και μαζί με το αφελές σενάριο, γκρέμισαν την εικόνα που είχε κτιστεί από τον Φίλιπ Νόις και τον Χάρισον Φορντ. Ας ελπίσουμε ότι η νέα ταινία, θα δώσει άλλο αέρα στο μύθο του Τζακ Ράιαν.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ