Ένα «εμβληματικό» -όπως το χαρακτήρισε- έργο για την περιοχή, ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο Δήμος Διονύσου, τη «Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων της Δημοτικής Ενότητας Δροσιάς».
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 6.900.087,63 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στοχεύει στην πλήρη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της καθημερινότητας. Η συνολική διάρκεια των παρεμβάσεων εκτιμάται στα δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αποδίδονται σταδιακά προς χρήση οι νέοι, αναβαθμισμένοι χώροι.
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα και αποσκοπούν -σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή- στη δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλούς και φιλικού αστικού περιβάλλοντος είναι οι εξής:
– Ανακατασκευή πεζοδρομίων & οδών: Πλήρης αποξήλωση παλαιών υλικών και τοποθέτηση νέων επιφανειών από φωτοκαταλυτικά υλικά και ψυχρούς κυβόλιθους, που συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες.
– Προσβασιμότητα για όλους: Δημιουργία ειδικών οδεύσεων τυφλών και ραμπών ΑμΕΑ σε όλο το δίκτυο των πεζοδρομίων, διασφαλίζοντας την ισότιμη και ασφαλή μετακίνηση όλων των πολιτών.
– Σύγχρονος ηλεκτροφωτισμός: Εγκατάσταση νέου υπόγειου δικτύου και φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED χαμηλής κατανάλωσης, με δυνατότητα τηλεελέγχου,
– Πράσινο και αστικός εοπλισμός: Εμπλουτισμός των χώρων με νέα φύτευση, αυτόματο δίκτυο άρδευσης, νέα παγκάκια, πέργκολες σκίασης και δοχεία μικροαπορριμμάτων.
– Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και στάθμευση.
Οι αλλαγές που προβλέπονται
Για την εξασφάλιση του απαραίτητου χώρου για τα νέα, διαπλατυσμένα πεζοδρόμια, η μελέτη προβλέπει σημαντικές αλλαγές:
– Νέες μονοδρομήσεις: Ορισμένες οδοί μετατρέπονται σε μονόδρομους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
– Οργάνωση στάθμευσης: Έχει προβλεφθεί ειδική ζώνη στάθμευσης στις περισσότερες οδούς, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, αλλά ταυτοχρόνως να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες οδηγοί.
– Αισθητική αναβάθμιση: Σε κεντρικά σημεία και γύρω από τις πλατείες, το οδόστρωμα θα ανακατασκευαστεί με απλή ή σταμπωτή άσφαλτο.
Κεντρικά σημεία παρέμβασης
Οι εργασίες θα επικεντρωθούν σε τρεις πλατείες και ένα εκτεταμένο δίκτυο οδών:
1. Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως: Ανακαίνιση δαπεδοστρώσεων και δημιουργία χώρων σκίασης με πέργκολες.
2. Πλατεία Κορόλη: Ενίσχυση πρασίνου, νέες διαδρομές περιπάτου και σύγχρονος αστικός εξοπλισμός.
3. Πλατεία Άρη Βελουχιώτη: Πλήρης ανακατασκευή με την ενίσχυση πρασίνου, διαδρομές περιπάτου και σύγχρονο αστικό εξοπλισμό
4. Δίκτυο Οδών: Ανακατασκευή πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων σε δεκάδες οδούς για την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία όλων των χρηστών.
«Στόχος μας», ανέφερε η δημοτική Αρχή, «είναι η αντικατάσταση των φθαρμένων υποδομών με νέες, βασισμένες στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Θέλουμε μια Δροσιά πιο φιλική προς το περιβάλλον, πιο φωτεινή και προσβάσιμη σε κάθε κάτοικο και επισκέπτη», πρόσθεσε, ζητώντας την κατανόηση των πολιτών για την προσωρινή όχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών καθώς το «αποτέλεσμα θα είναι ένας δημόσιος χώρος που θα χαιρόμαστε όλοι», όπως σημείωσε.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook






































































































