Με κάθε επισημότητα τίμησε ο Δήμος Διονύσου, τη διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου.
Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και στις επτά Δημοτικές Ενότητες του Δήμου, αποδόθηκε ο απαιτούμενος σεβασμός στην εμβληματική Εθνική Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στον λαμπρό Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μεγάλος αριθμός δημοτών, μαθητών, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων συμμετείχε ενεργά στις εκδηλώσεις, δημιουργώντας μια συγκινητική ατμόσφαιρα.
Διαβάστε: Κ. Μαϊχόσογλου για την 25η Μαρτίου: «Φόρος τιμής στο παρελθόν και έμπνευση για το μέλλον»
Η ημέρα άρχισε με τη δοξολογία στους Ιερούς Ναούς του Δήμου, όπου πλήθος πιστών παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, αποτίοντας φόρο τιμής στους ήρωες του 1821.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακές υπήρξαν οι μαθητικές παρελάσεις, με τη συμμετοχή σχολείων και φορέων της πόλης. Οι μαθητές παρέλασαν με υπερηφάνεια, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στον Δήμο Διονύσου αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να τιμήσουν την ιστορία και την παράδοσή τους, ανανεώνοντας την πίστη τους στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας», ανέφερε η δημοτική Αρχή.
«Οι ήρωες του 1821 εμπνέουν διαχρονικά όλους τους Έλληνες»
Στο πλαίσιο της ημέρας, η Κατερίνα Μαϊχόσογλου, αναφέρθηκε στην Εθνική Επέτειο, επισημαίνοντας:
«Σήμερα είναι μια ημέρα λαμπρή, μεγαλειώδης και μία από τις σπουδαιότερες μέρες ιστορικής μνήμης για την Ελλάδα μας. Είναι η μεγάλη θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και, συγχρόνως, η ημέρα που επιλέγουν οι Έλληνες για την έναρξη της Επανάστασης του 1821 – και αυτό δεν γίνεται τυχαία. Όταν οι Έλληνες σηκώνουν τα λάβαρα της Επανάστασης, λένε πρώτα «υπέρ πίστεως» κι ύστερα «υπέρ πατρίδος».
Πολλά τα χρόνια της σκλαβιάς -τετρακόσια- μεγάλη και η καταπίεση και ο φόβος μην τουρκέψουν οι Έλληνες. Φάρος γνώσης και συμπαράστασης, η Εκκλησία, προσπαθεί με αγωνία να διασώσει τη γλώσσα και τη θρησκεία, με τα κρυφά σχολειά, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία. Στοιχεία που κρατούν ενωμένο τον λαό: το ομόγλωσσο και το ομόθρησκο.
Εκεί βασίζονται και οι Έλληνες των Παραδουνάβιων περιοχών -Υψηλάντης, Σούτσος και πολλοί ακόμη- που, μαζί με φιλέλληνες και Έλληνες της κυρίως Ελλάδας, συστήνουν τη Φιλική Εταιρεία. Ακούγεται ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου και οι μυστικές συναντήσεις των καπεταναίων πυροδοτούν την ελπίδα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.
Στέλνονται επιστολές στους λογίους της Ευρώπης, θυμίζουν το αρχαίο ελληνικό κλέος και την αδιάλειπτη συνέχεια των Ελλήνων από τους προγόνους τους. Συγκεντρώνονται χρήματα, ναυπηγούνται καράβια, ξεθάβονται τα καριοφίλια και ό,τι άλλο μπορεί να φανεί χρήσιμο στον Αγώνα.
Όταν οι προετοιμασίες ωριμάζουν, επιλέγουν την ευλογημένη εκείνη ημέρα της 25ης Μαρτίου 1821 και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός σηκώνει το αυτοσχέδιο λάβαρο της Επανάστασης στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Λάβαρο απέναντι σε κάθε αντιξοότητα, σε κάθε φόβο, θέτουν υπεράνω όλων την πατρίδα και το μέλλον των επόμενων γενεών.
Με αυταπάρνηση και αυτοθυσία ανάβουν τη φλόγα της ελπίδας, εμπνέουν διαχρονικά όλους τους Έλληνες να διαφυλάττουν με σθένος τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Εθνική αξιοπρέπεια ποτισμένη με το τίμιο αίμα των ηρώων… Παπαφλέσσας, Αθανάσιος Διάκος, Μάρκος Μπότσαρης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης… Χιλιάδες οι αγωνιστές που, χωρίς δεύτερη σκέψη, έδωσαν τα πάντα για την Επανάσταση.
Αμέτρητοι οι τόποι που θυμόμαστε με εθνική υπερηφάνεια, Μανιάκι, Ζάλογγος, Τριπολιτσά, Δερβενάκια και πόσες άλλες ηρωικές μάχες και γεγονότα που οδήγησαν στην απόκτηση της ελευθερίας μας ώστε όλοι μαζί να λέμε σήμερα Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω η 25 Μαρτίου!»
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook