Με τη συμμετοχή 22 φορέων και περίπτερα ενημέρωσης, εργαστήρια, ομιλίες, κύκλους συζητήσεων αλλά και με μια μεγάλη συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα, κύλησαν οι τρεις ημέρες του 1ου Φεστιβάλ Κοινωνικής Φροντίδας & Αλληλεγγύης.
Το επιτυχημένο φεστιβάλ, που διοργάνωσαν το Κέντρο Κοινότητας και ο Δήμος Διονύσου, υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Πειραιώς & Νήσων και της International Action Art, έλαβε χώρα στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγιο Στέφανο στις 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
«Ένα τριήμερο Φεστιβάλ με έντονα συναισθήματα έκλεισε τον κύκλο του, με τη σημαντική συμβολή όλων αυτών των φορέων αλλά και την συμμετοχή του κοινού. Ο έκδηλος ενθουσιασμός, η συγκίνηση, τα θερμά σχόλια, το υψηλό επίπεδο τον ομιλητών και η δημιουργικότητα που θα ανανεώνεται κάθε χρόνο, ήταν τα χαρακτηριστικά του φετινού Φεστιβάλ. Ένα Φεστιβάλ, το οποίο καθιερώνεται πλέον ως ένας από τους πιο δυναμικούς θεσμούς. Ένα Φεστιβάλ το οποίο έχοντας πάντα το βλέμμα στον συνάνθρωπο και την αλληλεγγύη, δίνει το ξεχωριστό του στίγμα και τη διακριτή του ταυτότητα. Επιλέξαμε να ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ», τόνισαν οι διοργανωτές του.
Ομιλίες, θεματικές ενότητες και εργαστήρια
Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ έγινε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, με την τελετή έναρξης και την ομιλία «Πως διαχειριζόμαστε τις κρίσεις; Πως μπορούμε να κάνουμε επανεκκίνηση στη ζωή μας;» ενώ έκλεισε με την παράσταση LUNANERA με τον Σπύρο Μπιμπίλα και την Νικολέτα Βλαβιανού.
Το Φεστιβάλ συνεχίστηκε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου με θεματική ενότητα αφιερωμένη στο παιδί και την οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν μοναδικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και ενήλικες που οργάνωσαν αξιόλογοι φορείς. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και κύκλοι συζητήσεων πάνω σε θέματα που αφορούσαν την παραβατικότητα των ενηλίκων, την ενδοοικογενειακή βία αλλά και τη σπουδαιότητα της κοινωφελούς εργασίας, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής για ενήλικες παραβάτες. Η μέρα έκλεισε με πολλά χαμογέλα και φωνές παιδιών και μεγάλων που παρακολουθήσαν την θεατρική παράσταση «Η κιβωτός του Νώε με τον καραγκιόζη» με τους Θανάση Βισκαδουράκη και τον Κώστα Σπυρόπουλο.
Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με θεματική που ήταν αφιερωμένη στην υγεία, την ψυχική υγεία και την αναπηρία. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια για παιδιά αλλά και για ενήλικες από εξειδικευμένους φορείς, καθώς και εργαστήρια που σχετίζονταν με το art therapy από εξειδικευμένους εικαστικούς ψυχοθεραπευτές.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης, την οποία προλόγισε ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης. Μαζί με την αντιδήμαρχο Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Εθελοντισμού Γεωργία Κριεμάδη βράβευσαν όλους τους φορείς για τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ. Επίσης στο πλαίσιο της έμπρακτης προώθησης της ισότητας και ισονομίας σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής, βραβεύθηκαν οι ξεχωριστές και χαρισματικές εθελόντριες της Κοινωνικής Ιματιοθήκης και των Κοινωνικών Δομών, Ζωή Θεμελάρου και Μαρκέλλα Δεμέναγα. Για τη σημαντική της προσφορά στο καθημερινό έργο της εξυπηρέτησης των δημοτών, πέρα από ωράρια και αργίες, βραβεύτηκε η «ψυχή» των Κοινωνικών Δομών, Σπυριδούλα Λαγκαδινού, η οποία με τη στενή συνεργασία όλων των υπαλλήλων καθώς και του Προϊστάμενου του Τμήματος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Βασίλη Κατσουρού, πρωτοστατεί στο κοινωνικό έργο του Δήμου, όπως τονίζει η σχετική ενημέρωση.
Το Φεστιβάλ «έκλεισε» με τη συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα και της ορχήστρας του, οι οποίοι δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα στην πλατεία Δημοκρατίας στον Άγιο Στέφανο.
Η κοινωνική «ταυτότητα» του φεστιβάλ
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, συγκεντρωθήκαν είδη πρώτης ανάγκης και ρούχα για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.
«Στις καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης καταγράφηκε η -πρώτη στην Αττική- συνδυαστική πολυεπίπεδη συνεργασία και συνύπαρξη τόσων αξιολόγων φορέων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα», ανέφεραν οι διοργανωτές και πρόσθεσαν: «Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία κινητής μονάδας από το ‘Χαμόγελο του Παιδιού”, η οποία πραγματοποίησε οδοντιατρικούς ελέγχους σε παιδιά. Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου που εντάχθηκε στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, με δείγματα που έλαβε ειδικός επιστήμονας από τον Ερυθρό Σταυρό. Τέλος, όλο το τρίμερο η βραβευμένη γλύπτρια Κωνσταντίνα Μώρου μας έκανε την τιμή να συμμετέχει, εκθέτοντας το βραδυμένο έργο της “Γυναικοκτονία”».
Υπεύθυνες διοργάνωσης ήταν οι κοινωνικές λειτουργοί Βάσια Βέλμαχου και Αντωνία Γιαννίρη, υπό τη μέριμνα της αντιδημάρχου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Δομών Υγείας Γεωργίας Κριεμάδη. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης όλοι οι κοινωνικοί φορείς του Δήμου Διονύσου, με σημαντική παρουσία, υποστήριξη και ενεργή συμμετοχή από το ΝΠΔΔ ΚΟΙ.Π.Α.Π «Η Εστία» ενώ αρωγός και υποστηρικτής στην υλοποίησή ήταν ο Εμπορικός Σύλλογος Διονύσου.
Οι φορείς που συμμετείχαν
– Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων
– International Action Art
– Το Χαμόγελο του παιδιού
– Γιατροί Χωρίς Σύνορα
– Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ
– Παιδικά χωριά SOS
– Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής υγείας ΕΠΑΨΥ
– Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
– Κιβωτός του Κόσμου
– Ελληνική Εταιρία Αυτιστικών Ατόμων
– Πανελλήνια Ένωση Γονέων ατόμων και παιδιών με Νοητική Στέρηση ΠΕΓΚΑΠ
– Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ΕΣΑΜΕΑ
– Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ
– Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ
– ΜΚΟ BEST BUDDIES
– Εταιρία για την φροντίδα παιδιών και Οικογενειών στην αρρώστια και τον θάνατο ΜΕΡΙΜΝΑ
– ΑΜΚΕ – ΔΕΣΜΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
– Ίδρυμα παιδικής προστασίας – ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
– Εταιρεία ALZHEIMER Αθηνών
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr