Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 16/10/2024
Καθώς από τον προηγούμενο μήνα άπαντες επέστρεψαν στο Λεκανοπέδιο μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, μαζί τους επανήλθε και η κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους. Η εικόνα κάθε πρωί στις κεντρικές λεωφόρους Μεσογείων και Κηφισιάς αλλά και στους δρόμους «δεύτερης γραμμής» παραμένει προβληματική: Ουρές εκατοντάδων μέτρων (στην καλύτερη περίπτωση), διασταυρώσεις που μπλοκάρουν, χαλασμένα φανάρια, ανενεργές διαβάσεις, «τυφλές» γωνίες εξαιτίας κάδων και όχι μόνο.
Παράλληλα, οι ειδήσεις τροχαίων στις γειτονιές μας απασχολούν όλο και πιο συχνά. Μόνο τις τελευταίες εβδομάδες καταγράψαμε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ τρία σοβαρά περιστατικά σε Λεωφόρο Μεσογείων, οδό Παπανικολή και εσχάτως στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας της Αττικής οδού. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, προ ημερών, έγινε αυτόπτης μάρτυρας των προβλημάτων στην οδό Αγίου Ιωάννου, με φορτηγό καταστήματος που μπλόκαρε όλη την κυκλοφορία.
Το ακαριαίο ερώτημα όλων είναι τι κάνουν οι εμπλεκόμενες Αρχές. Η απουσία της Τροχαίας και δημοτικών αστυνόμων είναι εμφανής, δίνοντας έναν κακό οιωνό. Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, «η Τροχαία έχει υποστεί μείωση προσωπικού της τάξεως του 40%. Αν η Πολιτεία ενισχύσει την Υπηρεσία, θα μπορούσε να αποδώσει περισσότερο στον προληπτικό έλεγχο και να αποτραπούν πολλά περιστατικά που συχνά στερούν ανθρώπινες ζωές».
Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Χαλάνδρι, όπου το Σώμα, μέχρι πρότινος, αριθμούσε δύο άτομα, με 30 αρμοδιότητες, μέσα στις οποίες βρίσκεται και το παράνομο παρκάρισμα.
Η προκήρυξη του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προέβλεπε 1.213 μόνιμες θέσεις για τους 332 Δήμους πανελλαδικά. Αποτέλεσμα είναι, μετά την απόλυση όλων των τοπικών αστυνόμων της χώρας το 2013 και ελλείψει Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (απαιτούσε έγκριση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που δεν υπήρχε προ διετίας), η «ένεση» προσωπικού για το Χαλάνδρι να φτάνει στα επίπεδα του ενός (!) νέου υπαλλήλου. Η Αγία Παρασκευή ήταν λίγο πιο… τυχερή, καθώς είχαν προβλεφθεί τρεις θέσεις αστυνόμων, που προφανώς δεν επαρκούν.
Για την ανάγκη βελτίωσης των δημόσιων και δημοτικών συγκοινωνιών έχουμε αναφερθεί από αυτή τη στήλη πολλές φορές. Οι μετρήσεις των ειδικών λένε πως χωρίς παρεμβάσεις θα διπλασιαστεί (!) η συμφόρηση στις οδικές αρτηρίες της Αττικής εντός της δεκαετίας, την ώρα που σήμερα ο χρόνος μετακίνησης από τα βόρεια προάστια προς το κέντρο φτάνει τα 40-45 λεπτά. Στο μεταξύ, το άμεσο μέτρο της Πολιτείας, παρά τη σειρά άλλων εξαγγελιών, είναι η επαναφορά του -πάλαι ποτέ- συστήματος εισόδου επιβατών στα λεωφορεία μόνο από τη μπροστινή πόρτα. Άλλωστε, δεν απέχουμε και αρκετά, στην καθημερινότητά μας, από την εποχή της φράσης «προχώρει στον διάδρομο»…