Όπως και να το δει κανείς το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο που την εβδομάδα που μας πέρασε ψηφίστηκε στην Βουλή, αποτελεί μια ομολογουμένως ιστορική απόφαση.
Καταρχάς ο τρόπος που ψηφίστηκε, αφού σπάνια βλέπουμε νομοσχέδιο τέτοιας σοβαρότητας να περνάει με ψήφους βουλευτών από συνολικά 5 κοινοβουλευτικά κόμματα.
Αν αναλογιστούμε τις συνθήκες υπερψήφισης του νομοσχεδίου, καταλαβαίνει κανείς ότι η συγκεκριμένη διαδικασία να αποτελεί σταθμό για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας, αφού ξεπεράστηκαν οι παραδοσιακές κομματικές γραμμές χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτό θα αποτελέσει οδηγό να δημιουργηθούν νέες και πως αυτές θα επηρεάσουν μελλοντικά το πολιτικό γίγνεσθαι.
Στη Βουλή λοιπόν συγκρούστηκαν όχι πολιτικοί αντίπαλοι, όχι ιδεολογίες αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι που προσέγγισαν την κατάσταση από διαφορετικές αφετηρίες.
Διαφορετικοί κόσμοι που μάλιστα μέχρι πρότινος «συγκατοικούσαν» στο ίδιο κόμμα και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για το κυβερνών κόμμα.
Οι αντιδράσεις ποικίλες, οι κόντρες ακόμα περισσότερες, σε ένα άτυπο διαγωνισμό για το ποιος είναι προοδευτικός , ποιος συντηρητικός και ποιος εξυπηρετεί καλύτερα με τη στάση του την εκλογική του πελατεία.
Σίγουρα είναι μια ιστορική τομή στο οικογενειακό μας δίκαιο, το πόσο σωστή είναι ή αν πρόκειται για λάθος θα το δείξει το μέλλον.
Αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο όπως το τόνισαν και έμπειροι πολιτικοί αναλυτές , είναι ότι σταδιακά προχωράμε σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, έχοντας μάλιστα μια ιδιαίτερη δυναμική που θα επηρεάσει σαφέστατα την εκλογική βάση των κομμάτων.
Το μόνο κόμμα που μοιάζει να μην επηρεάζεται από την όλη κατάσταση είναι το ΚΚΕ, που παραμένει το ίδιο ενώ όλα τα υπόλοιπα περνούν από διάφορες φάσεις με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της μείζονος αντιπολίτευσης που μάλιστα ίσως μπει σε νέα φάση μετά το επικείμενο συνέδριο του.
Έφθανε λοιπόν ένα νομοσχέδιο για να γίνει η χώρα μας μια προοδευτική χώρα, όπως γράφουν τα ξένα μέσα.
Ένα νομοσχέδιο που ίσως είναι η απαρχή ευρύτερων πολιτικών αλλαγών, αφού είχαμε για πρώτη φορά ένα πρωθυπουργό να επιχειρεί να περάσει κάτι έχοντας απέναντι του ένα μεγάλο κομμάτι της παράταξης του και να το καταφέρνει, παρακάμπτοντας εντέχνως το θέμα της κομματικής πειθαρχίας.
Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει όταν σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια, όταν δεν θα υπάρχει η ευρύτερη συναίνεση αν θα κάνει το ίδιο και πως θα το αιτιολογήσει.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αφού έκλεισε το θέμα του γάμου των ομοφύλων μπαίνουμε στην επόμενη φάση που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι και περιλαμβάνει ένα μείγμα με αγρότες, ιδιωτικά πανεπιστήμια και φυσικά την μόνιμη πίεση λόγω της ακρίβειας.