Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 28/04/2023
Έχετε αλήθεια συνειδητοποιήσει ότι σε τρεις εβδομάδες και δύο ημέρες θα κληθούμε στην κάλπη; Ότι σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε βουλευτικές εκλογές, η σημασία των οποίων είναι τεράστια, σε μια χώρα την οποία έχουν χτυπήσει αλύπητα η μια κρίση μετά την άλλη;
Άκουσα σήμερα αυτή την ερώτηση από συνάδελφο και πραγματικά απόρησα κι εγώ. Είναι προσωπικό μου πρόβλημα, το ότι έχω -επιτρέψτε μου την έκφραση- ξενερώσει με την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα; Ναι έχουν αρχίσει οι προεκλογικές εκστρατείες, οι υποψήφιοι επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες, οι αφίσες τυπώνονται και «κοσμούν» στάσεις λεωφορείων, σποτάκια ετοιμάζονται, προγράμματα εξαγγέλλονται.
Την ίδια ώρα, οι διαξιφισμοί εντείνονται, η πόλωση και η τοξικότητα, χτυπούν κόκκινο. Όχι από όλους, αλίμονο, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Όμως είναι αυτοί, οι εύκολοι, θεωρώ, τρόποι να διεξάγεις μια προεκλογική εκστρατεία, η επίθεση, οι υψηλοί τόνοι και η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση, που κρατούν μεγάλη μερίδα πολιτών μακριά από μια διαδικασία που πρέπει να μας αφορά όλους.
Πόσο εύκολο είναι να καταστρέφεις το «παιχνίδι» του άλλου (θυμίζει λίγο ποδοσφαιρική τακτική, ε;) προκειμένου να πάρεις το αποτέλεσμα. Αλλά από δημιουργία, να μένεις στο μηδέν. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν θα μπορέσεις ποτέ να εμπνεύσεις και στην τελική να πείσεις τον ψηφοφόρο να σε τιμήσει, όχι για το όνομά σου, όχι για το κόμμα που εκπροσωπείς αλλά για αυτό που πραγματικά είσαι και μπορείς να προσφέρεις.
Η προεκλογική εκστρατεία μπορεί να μην γίνει ζούγκλα, οι υποψήφιοι μπορούν να μην καταφεύγουν σε σκληρούς χαρακτηρισμούς ή δολοφονίες χαρακτήρων, μπορούν να μένουν μακριά από τον φανατισμό και την όξυνση και να κρατήσουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ένα επίπεδο ανταλλαγής θέσεων και επιχειρημάτων.
Μπορούν επίσης, να επιμείνουν σε κοινωνικά ζητήματα που «καίνε» και αξίζει να συζητηθούν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Το κοινό δεν συσπειρώνεται από μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις για το θεαθήναι, ούτε τα κόμματα και οι υποψήφιοι κερδίζουν ψήφους από αυτά.
Ναι, τα σκάνδαλα «πουλάνε» και προφανώς φέρνουν στην επιφάνεια σοβαρές αλλοιώσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή αλλά την επόμενη της κάλπης, άλλα θα είναι τα θέματα που θα συνεχίζουν να προβληματίζουν και να ταλανίζουν τους πολίτες. Και σε αυτά, θεωρώ ότι -όσο κι αν αυτό τρομάζει τους αντιπάλους- συμφωνούν.