Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 08/01/2025
«Στους καλοφαγάδες δεν ανήκω. Οι γαστρονομικές προτιμήσεις μου δεν είναι ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες: Ρέγκες στο λάδι, όπως τις φτιάχνουν στη Γαλλία και σαρδέλες μαρινάτες, με ισπανική συνταγή, βουτηγμένες σε σκόρδο και θυμάρι, δύο τηγανητά αυγά δίπλα σε λουκάνικα μου δίνουν μεγαλύτερη απόλαυση απ’ όλες τις “Kαραβίδες α λα βασίλισσα της Ουγγαρίας”», έλεγε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Λουίς Μπουνιουέλ.
Διαβάζοντας τις προτάσεις των προηγούμενων ημερών μιας ιστοσελίδας για «festive dining εμπειρία» (γιορτινά τραπέζια δείπνων σε ελεύθερη μετάφραση), σκέφτεται κανείς ότι ίσως δεν ξέρει να τρώει. Ζάλη ίσως θα του έφερναν τα περίτεχνα μενού που προσφέρονται, μεταξύ άλλων, σε εστιατόρια του Χαλανδρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Χολαργού.
Πολλές ήταν οι άγνωστες για τους κοινούς θνητούς επιλογές των γιορτινών προτάσεων: γιαπωνέζικο μοσχάρι wagyu, φραγκόκοτα πλαισιωμένη από τρούφα «δική μας» (Πίνδου), ραβιόλια γεμιστά με ζαρκάδι (άγνωστης προέλευσης) και άλλα παρόμοια. Οι τιμές ξεκινούν από τα 100 και μπορούν να φτάσουν τα 500 ευρώ ανά άτομο.
Tην ίδια ώρα, χιλιάδες πολίτες -ακόμη και στα βόρεια προάστια- αδυνατούν να καλύψουν τα βασικά της καθημερινότητας. Τις γιορτινές μέρες, χρειάστηκε, για άλλη μια χρονιά, η κινητοποίηση δήμων, παρατάξεων, φορέων και μεμονωμένων ανθρώπων, που προσπάθησαν κανένα σπίτι να μη στερηθεί ό,τι κάποιοι θεωρούν δεδομένο. Ενδεικτικοί του προβλήματος ήταν οι επίσημοι αριθμοί στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου περισσότερες από 500 ήταν οι οικογένειες που δέχτηκαν διανομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Μάλιστα, από την ημερήσια αυτή διάταξη δεν λείπουν και οι ανάγκες Δημοτικού Συσσιτίου σε περίπου 100 ανθρώπους, με ζεστές μερίδες φαγητού που παρασκευάζουν οι μάγειρες των παιδικών σταθμών. Πέρα από την υλική συμβολή, η στήριξη αυτή προσέφερε, επίσης, δύναμη σε αβοήθητες ψυχές να σταθούν όρθιες, υπενθυμίζοντάς τες ότι αποτελούν μέρος και όχι περιθώριο της κοινωνίας.
Μπορεί, λοιπόν, η επιδεικτική πολυτέλεια να γεμίζει χλιδάτα εστιατόρια, αλλά υπάρχει και η πλειοψηφία που μάλλον μετράει τα ρέστα της. Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι -που δεν μπήκαν στο «festive dining mood»- λένε ότι το καλύτερο τραπέζι είναι μια σούπα αυγοκοφτή από κότα (κατά προτίμηση αλανιάρα), την οποία πιθανότατα να τιμούσε και ο… Μπουνιουέλ.