Με αφετηρία μία ιδιωτική συλλογή, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Γιάννης Τσαρούχης: Κοστούμια και σκηνικά για μπαλέτο» από τις 12 Νοεμβρίου 2013 έως τις 29 Μαρτίου 2014.
Πρόκειται για μία έκθεση με κοστούμια και σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη που φιλοτέχνησε για τις παραστάσεις κλασικού χορού της Ηρώς Σισμάνη.
Η δουλειά του Γιάννη Τσαρούχη για το θέατρο είναι γνωστή κυρίως μέσα από τις συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του θεάτρου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Κάρολος Κουν, Αλέξης Μινωτής, Μαρία Κάλλας, Φράνκο Τζεφιρέλι), αλλά και μέσα από παραστάσεις αρχαίου δράματος, των οποίων υπέγραψε και τη σκηνοθεσία (Τρωάδες, Επτά επί Θήβας).
Η έκθεση του Ιδρύματος Τσιχριτζή έχει στόχο να αναδείξει μια λιγότερο γνωστή πλευρά της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας, την ενασχόλησή του με το μπαλέτο, μέσα από την παρουσίαση ενδυματολογικού και σκηνικού υλικού για το ανέβασμα γνωστών έργων του κλασικού ρεπερτορίου που ο Γιάννης Τσαρούχης σχεδίασε και υλοποίησε για τη Σχολή Μπαλέτου της Ηρώς Σισμάνη στα μέσα του 20ού αιώνα: Ζιζέλ (1954/55), Συλφίδες και Λίμνη των κύκνων (1958).
Η Ηρώ Σισμάνη ήταν χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια κλασικού χορού. Το 1949 ίδρυσε στην Αθήνα την ομώνυμη Σχολή κλασικού μπαλέτου και ρυθμικής. Το 1953 συγκρότησε χορευτική ομάδα από 25 μέλη και ως το 1965 ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα με Έλληνες χορευτές πλήρη μπαλέτα του διεθνούς ρεπερτορίου: «Ζιζέλ», «Η Λίμνη των Κύκνων», «Οι Συλφίδες» καθώς και εκτεταμένα αποσπάσματα από τα έργα: «Η Ωραία Κοιμωμένη του Δάσους», «Καρυοθραύστης», «Δον Κιχώτης», κ.λπ.
Η έκθεση περιλαμβάνει 18 ανδρικά και γυναικεία κοστούμια, τμήμα του σκηνικού της παράστασης Λίμνη των Κύκνων με την υπογραφή του καλλιτέχνη, καθώς και εξαρτήματα που συμπληρώνουν τα κοστούμια.
Σε συνδυασμό με τα κοστούμια, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και 7 πρωτότυπες μακέτες κοστουμιών, με την υπογραφή του Γιάννη Τσαρούχη και αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τις παραστάσεις της εποχής.
Mια ιδιωτική συλλογή από κοστούμια και εξαρτήματα που σχεδίασε και επιζωγράφισε ο καλλιτέχνης, θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να θαυμάσει από κοντά τον τρόπο που ο Τσαρούχης διάλεγε και επεξεργαζόταν τα υλικά ώστε από την απόσταση της σκηνής να δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εντυπωσιακή είναι η απλότητα και λιτότητα των μέσων σε αντίθεση με το εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα, χαρακτηριστικό της δουλειάς του Τσαρούχη στο θέατρο, αλλά και της εποχής.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό επιμελήθηκε η Λίλη Πεζανού. Οι ώρες λειτουργίας είναι: Τρίτη έως Παρασκευή 10:00-19:00 και Σάββατο 11:00-15:00. Κυριακή και Δευτέρα κλειστά. Πληροφορίες: 210 8019975 και info@iett.gr.