Ένα καλαίσθητο και άκρως νοσταλγικό λεύκωμα με απαράμιλλες φωτογραφίες της Σαντορίνης του 1925-1930 από το φακό της διεθνούς φήμης Ελληνίδας φωτογράφου Nelly’s επανεκδίδεται με υψηλές τυποτεχνικές προδιαγραφές από το Αρχείο Θηραϊκών Μελετών Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα (5η τελειωτική έκδοση).
Το βιβλίο αυτό αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο καθώς αποκαλύπτει σε όλη της τη διάσταση τη γυναίκα-θρύλο Nelly’s, κατά κόσμον Έλλη Σουγιουλτζόγλου – Σεραϊδάρη, ή αλλιώς το «φαινόμενο της ελληνικής φωτογραφίας», τίτλο που πολύ εύστοχα της απέδωσε ο ιστορικός φωτογραφίας και φωτογράφος Άλκης Ξ. Ξανθάκης, στο εκτενές κεφάλαιο για την ίδια και το έργο της.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη Nelly’s από τις φωτογραφίες των Δελφικών Εορτών του Άγγελου Σικελιανού και από τις περίφημες γυμνές φωτογραφήσεις χορευτριών στην Ακρόπολη, που αναστάτωσαν την κοινή γνώμη και τον Τύπο των αρχών του 20ού αιώνα λόγω του συντηρητισμού της εποχής.
Παρ’ όλα αυτά, η Nelly’s εξέφραζε την πρωτοπορία του Μεσοπολέμου, καθώς μεγαλούργησε σε πολλά είδη φωτογραφίας με τα οποία καταπιάστηκε: το τοπίο και τους ανθρώπους, την αρχαιολογική φωτογραφία, το πορτρέτο, τις αφηρημένες συνθέσεις, τη μόδα, την τουριστική φωτογραφία και τόσα άλλα.
Αυτήν ακριβώς την πολυσχιδή προσωπικότητα της σημαντικής φωτογράφου καταδεικνύει το λεύκωμα «Nelly’s, Σαντορίνη 1925-1930». Η λατρεία της για την Ελλάδα την οδήγησε να καταγράψει φωτογραφικά κάθε γωνιά της και να αναδείξει τη μαγευτική αυτή χώρα των αισθήσεων, των αρωμάτων και των χρωμάτων.
Η Σαντορίνη υπήρξε για τη Nelly’s ένας τόπος έμπνευσης. Οι φωτογραφίες του νησιού ξεδιπλώνουν την παλιά αίγλη του και διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του σε όσους δεν γνώρισαν τη Σαντορίνη πριν από τον καταστροφικό σεισμό.
Το λεύκωμα είναι αποτέλεσμα της ιδιαίτερης σχέσης του εκδότη, συλλέκτη, αλλά και μύστη του ελληνικού πολιτισμού Δημήτρη Τσίτουρα με τη Σαντορίνη, καθώς και της προσωπικής, στενής γνωριμίας του με τη φωτογράφο Nelly’s.
Το συλλεκτικό φωτογραφικό υλικό και οι cartes-postales που περιλαμβάνονται στις 255 σελίδες του λευκώματος, αποδομένες σε εξαιρετικό χαρτί και με άριστη τυποτεχνική εμφάνιση, προέρχονται από δωρεά της ίδιας της φωτογράφου στον Δημήτρη Τσίτουρα, αλλά και από αγορές αργότερα του ίδιου από δημοπρασίες και καταστήματα.
Τα φωτογραφικά αυτά ντοκουμέντα είναι πράγματι σπουδαία για την ιστορία της φωτογραφίας. Οι προσωπικές, δε, μαρτυρίες της φωτογράφου που κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της, αλλά και συνιστούν ιστορικά τεκμήρια της ζωής στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου, στοιχειοθετώντας παράλληλα ένα ανεπανάληπτο πανόραμα της χώρας.