Οι όροι διεξαγωγής της τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Γ. Παπανδρέου είναι το νέο πεδίο σύγκρουσης των δύο κομμάτων, καθώς ναι μεν αμφότεροι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν στην αναγκαιότητα μιας απ’ ευθείας τηλεοπτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους, προσδοκώντας αμφότεροι οφέλη για τα κόμματά τους, πλην όμως φαίνεται πως διαφωνούν πλήρως για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαχωγής της «διπολικής» τηλεοπτικής αναμέτρησης.
Στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής επήλθε συμφωνία για ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, αν και μένουν κι εδώ αδιευκρίνιστοι οι όροι διεξαγωγής του, καθώς όλοι είχαν δεσμευτεί, μετά το τελευταίο ντιμπέιτ των ευρωεκλογών για αλλαγή. Το θέμα της τηλεμαχίας των κκ. Καραμανλή και Παπανδρέου παραπέμφθηκε στους εκπροσώπους των δύο κομμάτων.
Με ακροατήριο
Το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια τηλεοπτική μονομαχία με ακροατήριο, δηλαδή με παρουσία κοινού σε ανάλογο στούντιο -όχι κατ’ ανάγκην της ΕΡΤ- και μάλιστα με δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων προς τους δύο αρχηγούς.
Επίσης, επιθυμούν να υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων μεταξύ των Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου ώστε να καταστεί δυνατός ο ουσιαστικός διάλογος και να αποτραπεί ο κίνδυνος των παράλληλων μονολόγων. Ακόμη προτείνουν δικαίωμα υποβολής ερωτήσεων να υπάρχει και για ευρύτερο ακροατήριο που δεν παρίσταται στο στούντιο, μέσω του Διαδικτύου.
Από την πλευρά της Ν.Δ. έγινε αναφορά για «τουλάχιστον μία τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο αρχηγούς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα αρνιόταν ακόμη και έναν «δεύτερο γύρο» στη μετωπική αντιπαράθεση των δύο αρχηγών.
Ενστάσεις για το κοινό
Ως προς τους όρους του ντιμπέιτ η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να συμφωνεί με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για αναμέτρηση παρουσία κοινού, προτιμώντας μια παραλλαγή του ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, με τους δημοσιογράφους να υποβάλλουν τα ερωτήματα προς τους δύο πολιτικούς αρχηγούς.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος «δεν είναι θέσφατο ούτε υποχρέωση να πάμε σε αντιγραφή μοντέλων ξένων χωρών», εννοώντας την παρουσία κοινού, όπως συμβαίνει με το αμερικανικό μοντέλο, ενώ τόνισε ότι θα υπάρχουν δημοσιογραφικές ερωτήσεις. Πάντως παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα είναι ένας ή περισσότεροι οι δημοσιογράφοι που θα υποβάλουν τις ερωτήσεις. Σημειώνεται ότι αν τελικώς υπάρξει αναμέτρηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, αυτή αναμένεται να διεξαχθεί πριν από το ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, τη Δευτέρα 28 ή την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου, καθώς «παραδοσιακά» το τηλεοπτικό ντιμπέιτ όλων των αρχηγών διεξάγεται την Τετάρτη (30 Σεπτεμβρίου για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση), πριν από τις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων στην Αθήνα.