Υπό το βάρος πρωτευόντως της οικονομικής κρίσης και δευτερευόντως των «σκανδάλων», το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην εξουσία, με μία εντυπωσιακή εκλογική επίδοση της τάξης του 43,94% αυξημένη σχεδόν κατά 6% έναντι των εθνικών εκλογών του 2007.
Αντιθέτως, η Ν.Δ. κατέγραψε τη χειρότερη εκλογική επίδοσή της, από το 1974, οπότε μπήκε στον πολιτικό στίβο, μια επίδοση της τάξης της 33,48% στην οποία οδηγήθηκε από τον ανιψιό και συνονόματο του δημιουργού της, Κώστα Καραμανλή.
Στους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης ο ΛΑ.ΟΣ. του Γιώργου Καρατζαφέρη με ποσοστό 5,63% και 15 έδρες στη Βουλή, αυξημένο κατά 1,83% έναντι του 2007. Ποσοστό σαφώς κατώτερο των προσδοκιών του Γιώργου Καρατζαφέρη, που φιλοδοξούσε να αποσπάσει την 3η θέση από το ΚΚΕ, με δεδομένη την κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας. Ιστορικά η κεντροδεξιά «πολυκατοικία» αθροίζει περί το 40%, μία από τις χαμηλότερες στην ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Το ΚΚΕ διατηρεί την 3η θέση στον εκλογικό χάρτη, με ποσοστό 7,54%, χάνοντας περί τις 70.000 ψήφους και μία έδρα στη Βουλή, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα του έχει πλέον 21 βουλευτές έναντι 22, αποτέλεσμα που η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θεωρεί αναντίστοιχο της πραγματικής επιρροής του κόμματός της στην κοινωνία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει και αυτός απώλειες περί τις 50.000 ψήφους καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 4,59% έναντι 5,04% στην εκλογική αναμέτρηση του 2007, με συνακόλουθη συνέπεια και την απώλεια μίας βουλευτικής έδρας, καθώς θα βρεθεί στη Βουλή με 13 βουλευτές έναντι 14 στην προηγούμενη Βουλή.
Επίδοση αξιοσημείωτη, με δεδομένη την εσωκομματική κρίση που ταλαιπώρησε το συγκεκριμένο σχήμα, η οποία μάλιστα το έφερνε εκτός Βουλής με ποσοστά; 2,8% με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι παρότι βρέθηκαν πολύ κοντά, δεν κατάφεραν, μετά την Ευρωβουλή, να εκπροσωπηθούν και στην εθνική Βουλή, καθώς συγκέντρωσαν το 2,53% και 172.581 ψήφους, ποσοστό υπερδιπλάσιο σε ψήφους και ποσοστά αυτών που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2007.
Αθροιστικά, ο δικομματισμός υπέστη μικρή μείωση της δύναμής του σε σχέση με τις εκλογές του 2007, με ωφελημένους τον ΛΑΟΣ και τους Οικολόγους Πράσινους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών, η αποχή αυξήθηκε και άλλο, καθώς έφτασε σε ποσοστό 29% έναντι 25,82% το 2007, σαφώς όμως μειώθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.