Δεν θα υπάρξει εκ νέου κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα, εφόσον δεν επιτευχθεί η ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και υπάρξει και νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο 2010, όπως έγινε γνωστό στην πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής εκλογών, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση διεξαγωγής διπλών εκλογών εντός του ιδίου έτους (π.χ. ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές εντός του 2009), η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων δεν μπορεί να υπερβαίνει εν συνόλω το 0,35 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού.
Με δεδομένο λοιπόν ότι τα πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 έλαβαν από το ταμείο του κράτους το ποσό των 13,4 εκατομμυρίων ευρώ (0,22 τοις χιλίοις επί των τακτικών εσόδων του προϋπολογισμού), κατά τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχουν λαμβάνειν το υπόλοιπο 0,13 τοις χιλίοις, που αντιστοιχεί στο ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
Από το ποσό αυτό, το 60% θα καταβληθεί αναλογικά στα κόμματα πριν από τις εκλογές (περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ) και το υπόλοιπο 40% μετά τις εκλογές (περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ).
Τα όρια δαπανών των υποψηφίων
Αντίστοιχο με αυτό των εθνικών εκλογών του 2007 θα είναι και το όριο εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο βουλευτή, το οποίο κυμαίνεται από 18.000 ευρώ ανά υποψήφιο στις μικρές μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και φτάνει έως 135.000 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β’ Αθηνών.
Σε ό,τι αφορά την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα, η διακομματική επιτροπή αποφάσισε να συμπεριληφθούν σε αυτές τις εκλογές και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι εκπροσωπούνται πλέον στην Ευρωβουλή.
Μετά από αυτή την απόφαση, ενώ στις εκλογές του 2007 ο τηλεοπτικός χρόνος είχε κατανεμηθεί κατά 80% σε Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ (από 40% κάθε κόμμα) και το υπόλοιπο 20% στα μικρά κόμματα, η σχέση αυτή στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου μεταβάλλεται ως εξής: κατά 75% σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και 25% στα άλλα κόμματα (συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων).
Πάντως, οι εκπρόσωποι των μικρών κομμάτων διατύπωσαν έντονες διαφωνίες για την κατανομή του χρόνου, ζητώντας περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο.
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις εκπροσώπων εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, που συμμετείχαν στις τελευταίες εκλογές, όπως το μετωπικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων της Αριστεράς, ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Επίσης, οι εκπρόσωποι των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων διαφώνησαν, με το ενδεχόμενο δεύτερης τηλεοπτικής μονομαχίας μεταξύ Κ. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου, θεωρώντας ότι δίνει εκλογικό αβαντάζ στα δύο μεγάλα κόμματα.
Η διακομματική επιτροπή αποφάσισε. επίσης, στην κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου να μην προσμετρηθούν οι εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.