Εν αναμονή του «δικομματικού» τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου (αν και εφόσον διεξαχθεί τελικά), το προεκλογικό σκηνικό μονοπωλεί η αντιπαράθεση για την οικονομία, σε μία ιδιαιτέρως αρνητική συγκυρία, για την «αλήθεια» που αποτυπώνουν σήμερα οι αριθμοί.
Ο δανεισμός του Δημοσίου στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου έχει υπερβεί τα 60 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ήδη τα 50 δισ., που «προληπτικά» είχε θέσει ως στόχο για το σύνολο του έτους, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, όταν αναλάμβανε τη σκυτάλη από τον έτσι κι αλλιώς «μακριά νυχτωμένο» Γιώργο Αλογοσκούφη: ο προϋπολογισμός που είχε συντάξει και φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, ήταν κάτι περισσότερο από αναξιόπιστος και «πλαστός»: ήταν παντελώς εκτός ελληνικής πραγματικότητας.
Ταυτόχρονα, διαρκώς επιδεινούμενοι βαίνουν μία σειρά από δείκτες – βαρόμετρα για την ελληνική οικονομία, όπως το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών, ο δείκτης παραγγελιών στην ελληνική βιομηχανία κ.ά. Σε σχέση με το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία, η διεθνής έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας που την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις, είναι απλώς ένα προεκλογικό «πυροτέχνημα» του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Ο καβγάς για τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον οποίο κατάργησε η Ν.Δ. και θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα καταργήσει το ΕΤΑΚ, τον ενιαίο φόρο ακινήτων που επέβαλε η Ν.Δ., καθώς και η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων και γενικότερα η όλη συζήτηση για τους μισθοσυντήρητους, μικροϊδιοκτήτες και μικροεπιχειρηματίες και τη φορολογική τους επιβάρυνση (που στο κάτω κάτω δεν είναι και για κανέναν από τους δύο δεσμευτική, καθώς ανά πάσα στιγμή μπορούν να επικαλεστούν το «δυσμενές οικονομικό κλίμα διεθνώς»), αφήνει στο απυρόβλητο, άλλες κρίσιμες παραμέτρους των δημοσίων οικονομικών της χώρας.
Όπως, λόγου χάρη, το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελευθεροτυπία και αφορά επιστολή της Κομισιόν προς τους αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους ζητούνται εξηγήσεις, γιατί το κόστος των αυτοκινητόδρομων στην Ελλάδα είναι επτά (7) φορές υψηλότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο…
Φυσικά, θα ακουστούν πολλά πυρά ένθεν κακείθεν για το ποιος οδήγησε τη χώρα σε υπερδανεισμό, αλλά ουδείς εκ των δύο μονομάχων θα θίξει τη συνολική μακροχρόνια επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας και τις επιπτώσεις της από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, στην οποία ομοφώνησαν απολύτως. Αλλά «μπρος στο κλέος τι είν’ τα χρέη»…
Καβγάς έγινε και για τις αυξήσεις στο Δημόσιο, καθώς το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ότι θα δώσει, καλύπτοντας τον πληθωρισμό, αν γίνει κυβέρνηση, ενώ η Νέα Δημοκρατία μιλά για διετές «πάγωμα». Ο πληθωρισμός πάντως δεν πρόκειται να υπερβεί το 1% ως το τέλος του χρόνου… Άρα συμπεραίνεται ότι η εισοδηματική πολιτική αυξήσεων του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και «πιλότο» για τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι 1,1%;
Και τα δύο κομματικά επιτελεία θα ποντάρουν στην «εμπιστοσύνη», θα θυμίσουν ότι η ανάταξη της αγοράς είναι θέμα ψυχολογίας, αλλά με καλή… ψυχολογία, δεν πληρώνονται μισθοί, συντάξεις, οφειλές, ούτε εξυπηρετούνται τοκοχρεολύσια…
Μαρία Ζαρίφη