Το κλίμα «πετάει η ομάδα» εμπεδώθηκε στο ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, με την ταυτόχρονη μίνι κρίση διαχείρισης των ψηφοδελτίων, που προέκυψε στη Ν.Δ. μετά την αποπομπή των «αμαρτωλών» από τα ψηφοδέλτια.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν από την απαγόρευση δημοσιοποίησής τους, 15 μέρες πριν από τις εκλογές, φαίνεται να δίνουν διαστάσεις αυτοδύναμου θριάμβου στο ΠΑΣΟΚ και καθίζησης της Ν.Δ. στα ιστορικά χαμηλά της. Τη μεγαλύτερη διαφορά δίνει η Metron Analysis, για λογαριασμό του ΑΝΤ1, η οποία ανεβάζει το χάσμα στο 7,9%, με το ΠΑΣΟΚ να λαμβάνει 37,6%, έναντι 29,7% της ΝΔ. Με τις αναγωγές το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λάβει ακόμη και 157 βουλευτές.
Η GPO σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Mega, δίνει στο ΠΑΣΟΚ 34,9%, στη Ν.Δ. 29%, στο ΚΚΕ 6,5%, στο ΣΥΡΙΖΑ 3%, στο ΛΑΟΣ 5,9% και στους Οικολόγους – Πράσινους 2%. Επιπλέον ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να διευρύνει και τη διαφορά του από τον Κώστα Καραμανλή στο ερώτημα για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό»: Από 0,5% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας φτάνει στο 2% (Καραμανλής 35,5% – Παπανδρέου 37,5%).
Η MRB ανεβάζει τη διαφορά από το 5,1% στο 5,7%, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται με 33,3%, έναντι 27,3% της ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ ακολουθεί με 6,9%, ο ΛΑΟΣ καταγράφει 6,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι στο 2,1%.
Βέβαια, με δεδομένη τη δεξαμενή των αναποφάσιστων στο 20% περίπου, αλλά και τις «ατυχείς» προβλέψεις, τόσο των δημοσκοπήσεων όσο και των exit polls των ευρωεκλογών του Ιουνίου, ουδείς εκ των αναλυτών τολμά να μιλήσει ορθά κοφτά για αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προτιμώντας διατυπώσεις ότι όντως «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πολύ κοντά», με το εύρος των εδρών να κυμαίνεται από 151 έως 159 στο καλύτερο σενάριο, και πάντα εξαρτώμενη από το άθροισμα των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Πρακτικά, το ΠΑΣΟΚ ακόμη και με 41%, θα έχει άνετη αυτοδυναμία, αν μείνει εκτός Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα, ακόμη κι ο Καραμανλής αλλιώς θα αντιμετώπιζε τα φαινόμενα «διαφθοράς» στο κόμμα του, αν είχε 159 κι όχι 151, συμπεραμβανομένων των Βουλγαράκη, Παυλίδη κ.λπ. Με δύο – τρεις διαγραφές αλά «Ανδρέας Παπανδρέου», θα διατηρούσε, αν μη τι άλλο, κάτι από το «ηθικό» του πλεονέκτημα.
Ωστόσο, αυτό που «πνίγει» πραγματικά τους επόμενους διαχειριστές της χώρας είναι το ζήτημα της οικονομίας. Ο Κώστας Καραμανλής, με την άνεση του ειλικρινούς ηττημένου υπόσχεται αυστηρή λιτότητα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, διατύπωσε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν ένα μεσοπρόθεσμο αξιόπιστο πρόγραμμα, που δεν θα πνίγει την αγορά, αλλά θα αναθερμάνει την οικονομία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα ετοιμάσει ένα νέο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, για το οποίο θα επιδιώξει τη σύμφωνη γνώμη των Βρυξελλών, που έτσι κι αλλιώς αυτή η σύμφωνη γνώμη είναι υποχρεωτική… Ο επίτροπος Οικονομίας, πάλι, Χ. Αλμούνια (οδεύει προς αντικατάσταση, όπως και όλοι οι κοινοτικοί επίτροποι), δεν άφησε και πολλά περιθώρια, στη νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, σε δηλώσεις του.
Εκτός κι αν το ΠΑΣΟΚ θέσει συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτημα χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως προτείνουν οι εξ ευωνύμων πολιτικοί σχηματισμοί σε όλη την Ευρώπη, στους σοσιαλδημοκράτες, ενδεχόμενο που μοιάζει απίθανο, καθώς εκτός των άλλων, θεωρούμεθα ως χώρα «αναξιόπιστη».
Μαρία Ζαρίφη