Η ψήφος στις βουλευτικές εκλογές είναι μια από τις «παραχωρήσεις» των κατόχων της εξουσίας, που αποτελεί το άλλοθι για να οικοδομηθεί το παραμύθι της «δημοκρατίας» και της «λαϊκής ετυμηγορίας». Παρ’ όλα αυτά, η ψήφος μας μπορεί να επηρεάσει –έστω και περιορισμένα- τις πολιτικές εξελίξεις, γι’ αυτό και θεωρείται η ελάχιστη υποχρέωση ενός συνειδητού πολίτη.
Η απόφασή μου, σε νεαρή ηλικία, να μην ενταχθώ σε κανένα πολιτικό σχήμα, μου επέτρεψε να διατηρώ τις προσωπικές μου απόψεις και να διαφοροποιούμαι όταν το έκρινα σκόπιμο. Το προνόμιο αυτό αποδείχθηκε εξαιρετικά πολύτιμο, ιδιαίτερα την εποχή των «ανατροπών» (1987-1991), αλλά και γενικά την τελευταία εικοσαετία.
Οι φίλοι μου γνωρίζουν ότι ποτέ η ψήφος μου δεν υπήρξε δεδομένη, όπως και ουδέποτε κρατήθηκε μυστική. Αντίθετα, θεωρούσα υποχρέωσή μου να αναλύσω τους λόγους των επιλογών μου, πρώτα και κύρια στον εαυτό μου…
Αν κρίνω σκόπιμο να μοιραστώ την τρέχουσα επιλογή μου με τους αναγνώστες μου, είναι επειδή η επικείμενη ψήφος μου στο ΚΚΕ δεν συνοδεύεται αυτή τη φορά με επιφυλάξεις. Αντίθετα, υπάρχουν σοβαροί λόγοι, που την καθιστούν επιβεβλημένη:
1. Ανεξάρτητα από όποιες διαφωνίες, σχετικά με την στρατηγική και ορισμένες επιλογές της ηγεσίας, το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων. Είναι το μοναδικό που δεν θα προδώσει και διαθέτει μηχανισμό αυτοκάθαρσης για όσους το επιχειρούν…
2. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα στην αντικομμουνιστική λαίλαπα που ακολούθησε την καταστροφή της ΕΣΣΔ, το ΚΚΕ και το ΚΚ Τσεχίας ήσαν τα μοναδικά μαρξιστικά κόμματα που διατήρησαν ισχυρή παρουσία στα κοινοβούλια των χωρών τους.
3. Το ΚΚΕ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπεράσπιση του «σοσιαλισμού που γνωρίσαμε», στην απόκρουση του αντικομμουνισμού και του φασισμού, αλλά και στην ανασύνταξη των δυνάμεων της αλλαγής και της ανατροπής. Με συνέπεια υπερασπίζεται την Κούβα και όσες χώρες δεν συντάσσονται με τον ιμπεριαλισμό.
Αυτοί και πολλοί ακόμη, είναι οι λόγοι που θα με κάνουν να ρίξω το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο στην κάλπη. Σε τόσο κρίσιμες περιστάσεις, με τις κοινωνικές αναταραχές να δηλώνουν βροντερό «παρών», αδιαφορώ για την «μυστικότητα της ψήφου» ή για την περίφημη «αμεροληψία», που επικαλούνται οι μεγαλοδημοσιογράφοι για να δώσουν ένα τόνο εγκυρότητας στην προπαγάνδα τους. Ειδικά σ’ αυτές τις εκλογές μπορούμε να ψηφίσουμε τα κόμματα του συστήματος ή αυτό που στέκεται μόνο του απέναντί τους…
Χρήστος Α. Φωτιάδης