Τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, επισκέφθηκε την Τρίτη το πρωί ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούταν επίσης από τους υποψήφιους Νάσο Αλευρά, Αθηνά Δρέττα και Δώρα Παπαδάκη.
Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε για πάνω από δύο ώρες με δικαστές, δικηγόρους και παρευρισκόμενους πολίτες, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία τους για τις πρόσφατες εξελίξεις και την ελπίδα τους για αλλαγή της δραματικής κατάστασης, που επικρατεί στη Δικαιοσύνη.
√ Θερμή υποδοχή από το δικηγορικό κόσμο συνάντησε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στην πολύωρη περιοδεία του στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων. Ο πρώην Υπουργός μάλιστα, ανακοίνωσε στους πολίτες με τους οποίους συζήτησε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη νομοσχέδιο, με σκοπό να διορθωθούν σε πρώτη φάση, λάθη και παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που οδήγησαν στην απαξίωση της Δικαιοσύνης και τον κλονισμό του κοινού περί δικαίου αισθήματος.
• Μεταξύ των θέσεων που ανέπτυξε ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στις συζητήσεις του για τη Δικαιοσύνη είναι και οι εξής:
Για να αλλάξει η σημερινή νοσηρή κατάσταση, για να ξαναβρεί η ελληνική Δικαιοσύνη την χαμένη αξιοπιστία της πρέπει να γίνουν πολλά, να ληφθούν τολμηρά και συγκεκριμένα μέτρα που να συνοδεύονται από την αναγκαιότητα αλλαγής συμπεριφορών και νοοτροπίας από την κάθε κυβέρνηση, κυρίως όμως από τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς, γιατί χωρίς την δική τους σύμπραξη δεν μπορεί να υπάρξει χειραγωγούμενη δικαιοσύνη. Ανάμεσα στα πολλά μέτρα θεωρώ ότι προτεραιότητα έχουν:
1. Η ενίσχυση της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών με:
• Νομοθετική κατοχύρωση της συμμετοχής της Βουλής, αλλά και των ίδιων των δικαστών στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, χωρίς να ακυρώνεται η συνταγματική αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου.
• Αναβάθμιση της λειτουργίας του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου και η αναμόρφωση του συστήματος αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών.
• Επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου, με τις αναγκαίες βελτιώσεις.
2. Ταχύτητα και διαφάνεια στην απονομή της Δικαιοσύνης με δραστική επιτάχυνση και απλούστευση των δικονομικών διαδικασιών.
3.Οργάνωση δικαστικής εξουσίας με νέα χωροταξική κατανομή των Δικαστηρίων, βελτίωση των υποδομών, πλήρη ψηφιοποίηση των διαδικασιών, συμπλήρωση των οργανικών θέσεων Δικαστών.