«Περιβαλλοντικό θάρρος» για τα μεγάλα θέματα περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν από την εκτροπή του Αχελώου και τις λεωφόρους ταχείας κυκλοφορίας στον Υμηττό τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ζητά η WWF Ελλάδος από τη νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
«Αν και η οικονομική κρίση έχει σχεδόν μονοπωλήσει την προεκλογική αντιπαράθεση, η περιβαλλοντική κρίση βρίσκεται εδώ και χρόνια σε εξέλιξη και απαιτεί δραστικές και επείγουσες πολιτικές παρεμβάσεις» δηλώνει ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.
Στην έκθεσή της, που τιτλοφορείται «100 Ημέρες για το Περιβάλλον», η περιβαλλοντική οργάνωση ζητά:
• Δέσμευση από το νέο πρωθυπουργό, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης της Κοπεγχάγης, για στήριξη του στόχου μείωσης των εκπομπών από τις ανεπτυγμένες χώρες κατά 40% έως το 2020, σε σχέση με το έτος βάσης 1990.
• Εθνική Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και θεσμική θωράκιση των περιοχών Natura 2000.
• Χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών, με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές, και κατάργηση νομικών διατάξεων που υποβαθμίζουν την προστασία των δασών.
• Ολοκλήρωση του καταλόγου των θαλάσσιων περιοχών Natura 2000 και επικαιροποίηση και ενίσχυση του Εθνικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης.
• Ανάκληση της έγκρισης για τα έργα εκτροπής του Αχελώου και έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας, έπειτα από ανοιχτή διαβούλευση.
• Απόσυρση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό και έναρξη διαδικασίας σχεδιασμού νέου ΠΔ για δημιουργία Εθνικού Πάρκου.
• Ανάκληση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και δρομολόγηση διαδικασίας αναθεώρησης του Εθνικού Χωροταξικού.
• Ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες τουλάχιστον για τα δάση και τη βιοποικιλότητα. Στο νέο υπουργείο είναι απαραίτητη η ίδρυση κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων.
«Τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στην πρότασή μας αποτελούν αυτονόητες προτεραιότητες, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν γίνει πράξη» αναφέρει η Θεοδότα Νάντσου, συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής της οργάνωσης. «Με βάση αυτό το κείμενο, θα είναι πολύ πιο εύκολη η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου από όλους τους περιβαλλοντικά ενεργούς πολίτες και οργανώσεις».
Η πρόταση έχει σταλεί στους επικεφαλής των έξι κομμάτων που μετείχαν στην τηλεοπτική αναμέτρηση.