Το διεθνές επιστημονικό βραβείο «Hal O’Brian Rising Star Award 2023» ως Ανερχόμενου Επιστήμονα Αστέρα στο πεδίο της Πυρηνικής Ιατρικής για το 2023, απονεμήθηκε, στον Δρα Νικόλαο Καρακατσάνη -και γιο του συμπολίτη μας Αθανάσιου Καρακατσάνη- επίκουρο καθηγητή Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Τμήμα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Cornell),
Το βραβείο απονεμήθηκε στις 12 Μαρτίου του 2023 από το Ιδρυμα Εκπαίδευσης και Έρευνας (Education and Research Foundation, ERF) στην Πυρηνική Ιατρική και Μοριακή Απεικόνιση προς αναγνώριση τόσο της παγκόσμιας συμβολής του έως τώρα επιστημονικού έργου του Δρα Καρακατσάνη, όσο και των ηγετικών δεξιοτήτων του για τη διαμόρφωση μελλοντικών εξελίξεων στην Πυρηνική Ιατρική.
Η βράβευσή του πραγματοποιήθηκε μετά από τιμητική πρόσκληση του Δρα Καρακατσάνη στο διεθνές συνέδριο Πυρηνικής Ιατρικής με τον τίτλο «2023 High Country Nuclear Medicine Conference» κατά τη διάρκεια δείπνου απονομής στο χειμερινό θέρετρο Σαν Βάλεϊ της πολιτείας Αϊντάχο (Sun Valley, Idaho) των ΗΠΑ.
Όπως γράφτηκε και στον Εθνικό Κήρυκα Νέας Υόρκης, η υποψηφιότητα του Δρα Καρακατσάνη προτάθηκε από το Συμβούλιο Φυσικής, Οργάνων και Επιστημών Δεδομένων (Physics, Instrumentation & Data Sciences Council) της διεθνούς επιστημονικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (Society of Nuclear Medicine and Molecular Imaging, SNMMI).
Το συγκεκριμένο βραβείο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο στο πεδίο της Πυρηνικής Ιατρικής και απονέμεται κάθε χρόνο μόνο σε 3-4 επιλεγμένους νέους επιστήμονες-ερευνητές από ένα σύνολο 15-20 προτεινόμενων υποψηφιοτήτων που κατατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα Επιστημονικά Συμβούλια του κάθε επιμέρους κλάδου εξειδίκευσης των Επιστημονικών Εταιρειών Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης (SNMMI) και του Αμερικανικού Κολλεγίου Πυρηνικής Καρδιολογίας (American Society of Nuclear Cardiology, ASNC).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ειδικά το 2023 κατατέθηκαν ιδιαίτερα ανταγωνιστικές υποψηφιότητες καθιστώντας πιο δύσκολη την τελική επιλογή, όπως ανακοινώθηκε από την επιτροπή αξιολόγησης των προτάσεων υποψηφιότητας για το βραβείο.
Τα βασικά κριτήρια για τη βράβευση της υποψηφιότητας του Δρα Καρακατσάνη αποτέλεσαν το έως τώρα δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο και κυρίως η ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων τετρα-διάστατης δυναμικής (4-dimensional dynamic) ολόσωμης (whole-body) απεικόνισης με χρήση Τομογραφίας Εκπομπής Ποζιτρονίων (Positron Emission Tomography, PET) της κυκλοφορίας ουσιών-ιχνηθετών μέσα στο ανθρώπινο σώμα με χρήση κλινικών τομογράφων PET χαμηλού κόστους κατασκευής.
Με αυτές τις μεθόδους κατέστη δυνατή για πρώτη φορά η ευρεία κλινική εφαρμογή της δυναμικής ολόσωμης απεικόνισης PET σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς ιδιαίτερη επιβάρυνση κόστους σε σχέση με τις καθιερωμένες μεθόδους τρισδιάστατης στατικής (3-dimensional static) απεικόνισης PET.
Βιογραφικό
Ο Δρ Ν. Καρακατσάνης είναι διορισμένος από το 2017 ως επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Μηχανικής (Assistant Professor of Biomedical Engineering) στο Τμήμα Ακτινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κορνέλ (Weill Cornell Medical College) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Παράλληλα με το ερευνητικό του έργο, ασκεί κλινικό έργο ως διαπιστευμένος Ακτινοφυσικός Πυρηνικής Ιατρικής στο Νοσοκομείο Πρεσβυτέριαν της Νέας Υόρκης και στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Cornell (Κορνέλ) και επίσης διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Cornell. Επίσης, από το 2018 είναι Επισκέπτης Επίκουρος Καθηγητής Ακτινολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Μάουντ Σαϊνάι (Icahn School of Medicine at Mount Sinai) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Ο Δρ Καρακατσάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι κάτοχος Προπτυχιακού-Μεταπτυχιακού Διπλώματος (2000-2005) και Διδακτορικού Διπλώματος (2005-2010) από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πριν διοριστεί ως επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κορνέλ εντάχθηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και στη συνέχεια ως επιστημονικό προσωπικό στις ερευνητικές ομάδες διεθνώς αναγνωρισμένων εργαστηρίων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τους Τζονς Χοπκινς στην Βαλτιμόρη, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης της Ελβετίας και στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής και Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ο Δρ Καρακατσάνης έχει δημοσιεύσει έως τώρα πάνω από 60 επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και πάνω από 80 περιλήψεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια ενώ περισσότερα από 5500 επιστημονικά άρθρα διεθνώς περιέχουν παραπομπές στα επιστημονικά του άρθρα. Επίσης, έχει προσκληθεί να οργανώσει επιμορφωτικά σεμινάρια ή να παρουσιάσει το επιστημονικό του έργο στα μεγαλύτερα αμερικανικά και ευρωπαϊκά συνέδρια και κέντρα έρευνας Πυρηνικής Ιατρικής και Ιατρικής Φυσικής.
ΛΕΖΑΝΤΑ
Στη φωτογραφία (από το οικογενειακό του αρχείο), στιγμιότυπο από τη βράβευση του Δρα Νικολάου Καρακατσάνη (δεξιά)