Hταν ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν στο Νταβός και αποφάσισαν να εργαστούν από κοινού για την επίλυση του ονοματολογικού της πΓΔΜ που παρέμενε «στοιχειωμένο» εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Κι είναι πολύ πιθανό ότι δεν περίμεναν καν οι ίδιοι τότε πως σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα -και με την πίεση του διεθνούς παράγοντα- θα κατάφερναν όχι μόνο να βρουν την άκρη, αλλά να κυρώσουν στα κοινοβούλια των δύο χωρών τη συμφωνία τους που υπογράφηκε στις Πρέσπες τον Ιούνιο του 2018.
Μετά τη ψήφιση, μια νέα πραγματικότητα χαρακτηρίζει τις σχέσεις των δύο χωρών και το όνομα της γειτονικής χώρας, η οποία πλέον αποκαλείται κι επισήμως «Βόρεια Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνησή του μιλούν για μια πολύ μεγάλη επιτυχία με αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ωστόσο η (εγχώρια) αντιπολίτευση μιλά για προδοσία και την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν αγωνίστηκε για την προάσπιση της Μακεδονίας. Την ίδια γνώμη φαίνεται πως έχει η πλειονότητα των πολιτών, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις και τα μεγάλα συλλαλητήρια.
Η συμφωνία των Πρεσπών, όμως, θα μείνει στην ιστορία και για ένα ακόμα πράγμα: για το ότι αποτέλεσε τον καταλύτη των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων και οδήγησε σε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Όχι μόνο διότι οδήγησε σε μετακινήσεις βουλευτών και στη στήριξη της κυβέρνησης από μεμονωμένους ανεξάρτητους, ύστερα από την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ -επισήμως, τουλάχιστον- από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά διότι δημιούργησε ρήγματα στην Κεντροαριστερά, με το διαζύγιο Κινήματος Αλλαγής – ΔΗΜΑΡ και τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ανοίγοντας την όρεξη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για την «εισπήδηση» που τόσο καιρό μεθοδεύει στον ευρύτερο πολιτικό χώρο και τη γενικότερη μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ… δεξιότερα στον πολιτικό χάρτη. Εν όψει των εκλογών, μάλιστα, κι ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες, θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι ζυμώσεις που θ’ ακολουθήσουν και το πώς θα «κάτσει» αυτή η ρευστή κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί.