«Η ευθύνη που αναλαμβάνω μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τεράστια και δεν σας κρύβω πως παρόλο το συναίσθημα της χαράς υπάρχει και μια χαρμολύπη, γιατί αφήνω πίσω σχεδόν είκοσι χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Αυτή η εμπειρία μπορεί να μας βοηθήσει προκειμένου να τρέξουμε και πολλά αλλά πράγματα που έχουν σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την Τρίτη 27 Ιουνίου, ο νέος υπουργός και απελθών πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και, πλέον, τέως δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, του οποίου τα ψηφιακά επιτεύγματα στη λειτουργία του Δήμου Τρικκαίων (Τρίκαλα) αποτέλεσε το κριτήριο του πρωθυπουργού για να τον επιλέξει ως διάδοχο του Κυριάκου Πιερρακάκη.
«Νομίζω πως θα πρέπει πραγματικά να οριοθετήσουμε την Ελλάδα πριν το gov.gr και μετά το gov.gr. Οι 1.532 υπηρεσίες που υπάρχουν θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στις 5.000», συνέχισε ο νέος υπουργός, τονίζοντας ότι η μαγική λέξη για εκείνον είναι «εμπιστοσύνη, το πώς θα μπορέσουμε και μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές από πίσω, οι οποίες σκέφτονται 24 ώρες το 24ωρο για εκείνους».
Η εκλογή νέου προέδρου της ΚΕΔΕ
Μετά την παραίτηση του Δ. Παπαστεργίου, συγκαλείται το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για την εκλογή νέου προέδρου, την Τρίτη 4 Ιουλίου και ώρα 13.00, στα γραφεία της της Ένωσης.
Ως προς τη διαδικασία εκλογής, σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 4, 5 και 6 του ΠΔ 75/2011 (ΦΕΚ Α’ 182), αν η θέση του προέδρου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, ο νέος πρόεδρος εκλέγεται από το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, μέσα σε 10 ημέρες αφότου η θέση μείνει κενή.
Στο ίδιο διάστημα πρέπει να συμπληρωθεί η κενωθείσα θέση συμβούλου που κατείχε ο τέως πρόεδρος. Τη θέση καταλαμβάνει ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλειος Τσιάκος. Κατά τη συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκλέγει ανάμεσα στα 31 μέλη του τον νέο πρόεδρο, με μυστική ψηφοφορία.
Πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων. Αν δεν επιτυγχάνεται αποτέλεσμα ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, εκλέγεται όποιος λάβει στην τρίτη ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Αν στην τρίτη ψηφοφορία δύο ή περισσότεροι λάβουν ίσο αριθμό ψήφων, ενεργείται ανάμεσά τους κλήρωση από τον προεδρεύοντα.