Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Ελλάδα, 1. 044 νέα κρούσματα του κορωνοϊού. Παράλληλα, 600 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ 85 υπέκυψαν στη νόσο. Στην Αττική καταγράφηκαν 255 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 213 και στη Λάρισα 49.
Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 1044 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 105271, εκ των οποίων το 53.0% άνδρες.
4888 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28075 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (26.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 581 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 85 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2406 θανάτους συνολικά στη χώρα. 978 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ και δείτε την ημερήσια έκθεση.
Βάνα Παπαευαγγέλου: «Η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει υψηλή»
«Επισκέψεις και κεράσματα αναβάλλονται για του χρόνου» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τη πορεία του κορωνοΐού στη χώρα, λέγοντας πως τα «χρόνια πολλά» σήμερα στους εορτάζοντες (σ.σ. του Αγίου Ανδρέα) αλλά και τις επόμενες μέρες, «στους Νικόλες, τις Άννες», υπογράμμισε «πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά».
Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ό,τι η πίεση στο Σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας παραμένει η υψηλή. Η ίδια εκτίμησε πως δεν τηρήθηκαν απ’ όλους τα μέτρα και επέμεινε πως τα αποτελεσματικότερα μέτρα είναι η χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών. «Και πάλι άντεξαν τα νοσοκομεία μας. Κάνω έκκληση να μην αποφεύγουν οι πολίτες τα νοσοκομεία» υπογράμμισε.
Επιπρόσθετα δήλωσε ό,τι το Rt έπεσε κάτω από τη μονάδα σε όλες τις περιοχές της χώρας. «Μειώθηκε όμως και ο δείκτης θετικότητας και ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας» τόνισε. Ωστόσο σύμφωνα με τη κ. Παπαευαγγέλου έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.
Σχετικά με τα σχολεία, η ίδια σημείωσε ότι τα δημοτικά πρέπει να ανοίξουν, αλλά σε αυτή τη φάση η επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά πριν κλείσουν.
Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών ανά περιοχή ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα», φέρνοντας ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ναι μεν η επιτροπή θα μπορούσε να το προτείνει, ωστόσο «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».
Ως προς το τι θα γίνει με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, δήλωσε ότι «οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού».
Παναγιώτης Αρκουμανέας: «Υπάρχει μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων»
Ένα και μοναδικό είναι το σύστημα καταγραφής ασθενών Covid 19 επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά τη σημερινή ενημέρωση, τονίζοντας ότι τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο είναι απαράδεκτα.
«Τα κακόβουλα δημοσιεύματα το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αμφισβητούν την εργασία των επιστημόνων του ΕΟΔΥ και να υπονομεύουν την αξιοπιστία των στοιχείων, άρα και της χώρας μας», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.
Το Εθνικό Μητρώο Ασθενών Covid 19, από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου, ο οποίος περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του. Καθημερινά, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και τα εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό Μητρώο Covid 19», σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα στοιχεία, λοιπόν, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται και τα αναλύουν έως τις 18:00 κάθε μέρα, ώστε να έχουμε την Ημερήσια Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, να δίνουμε ταυτόχρονα πάρα πολλα στοιχεία αλλά και να δίνουμε πιο εξειδικευμένα στοιχεία με αλγορίθμους και με προβλεπτικά μοντέλα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να έχουν μια πολύ καλή εικόνα για την πανδημία».