Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 21/09/2024
H αιφνίδια κίνηση της Γερμανίας με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την έμμεση κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, καθώς η έξαρση του μεταναστευτικού θεωρείται πλέον δεδομένη. Όχι μόνο για τις ούτως ή άλλως αυξημένες ροές στο Αιγαίο και τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, αλλά και διότι η πολιτική της Γερμανίας και πιθανόν και άλλων κεντροευρωπαϊκών χωρών θα συνοδευτεί από μαζικές επιστροφές μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, οι οποίες κατά βάση είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, ακριβώς λόγω της γειτνίασής τους με την Ασία και την Αφρική.
Διπλωματικά «όπλα»
Προς το παρόν, αν και διατυπώνονται φόβοι ότι μπορεί να προκύψει μια κρίση ανάλογη με αυτή του 2015, ωστόσο ακόμη αυτό το ενδεχόμενο αποτελεί εικασία και μόνο. Και η αλήθεια είναι ότι στην πράξη έχουν γίνει πολλά βήματα από τότε για την αποτροπή μιας αντίστοιχης κρίσης. Ωστόσο το κλειδί είναι οι επαφές σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο και η θέση της Αθήνας που δεν είναι άλλη από το ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα που αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη – σύμφωνα και με την αρχή της αλληλεγγύης που διέπει (ή τουλάχιστον πρέπει να διέπει…) όλες τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενίσχυση των συνόρων
Προς τούτο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με ομολόγους του για να συγκροτηθεί ένα μέτωπο των χωρών της Μεσογείου εν όψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διαμήνυσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει δικό της ένα πρόβλημα μιας άλλης χώρας, υπονοώντας ασφαλώς τη Γερμανία και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση Σολτς από τους ακροδεξιούς και τους ξενοφοβικούς. Την ίδια στιγμή, η Αθήνα θα διεκδικήσει αύξηση της χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα, είτε αυτή αφορά στη νέα επέκταση του φράχτη στον Έβρο, είτε στην πρόσληψη συνοριοφυλάκων και τη γενικότερη ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στα σύνορα.