Eθνικές κάλπες «έβγαλε» η αναμέτρηση των ευρωεκλογών. Η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ – 9,35 μονάδες – οδήγησε στην επιλογή του πρωθυπουργού και προέδρου του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου την προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές. Η ημερομηνία του «κλείδωσε» στις 7 Ιουλίου, μετά το τέλος της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων. Ο Αλ. Τσίπρας, στη δήλωσή του, προϊόν μακράς σύσκεψης στο γραφείο του στην Κουμουνδούρου, υπερασπίστηκε τα κυβερνητικά πεπραγμένα, υποστήριξε τη θέση ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερου πυλώνα εκπροσώπησης», αλλά «δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας, δεν μου ταιριάζει και δεν θα το αγνοήσω».
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η αφοσίωσή μας στον λαό είναι η ψυχή μας, κανείς μας δεν ξεχνά πού ανήκει και ποιους εκπροσωπεί. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δίνει το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει την πορεία μας». «Όμως», πρόσθεσε, «δεν θα το βάλω στα πόδια, δεν θα φύγω από τη μάχη για την υπεράσπιση των κόπων του ελληνικού λαού. Αυτός θα πάρει την απόφαση, αν επιθυμεί ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια του ΔΝΤ».
Η επικράτηση της ΝΔ
Νωρίτερα, με τον «αέρα» της νίκης που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του. Για το καλό του τόπου πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Έπειτα από 4 χρόνια η Ελλάδα πήγε ξανά στις κάλπες και έστειλε καθαρό μήνυμα. Η ΝΔ αποτελεί, πλέον, την πρώτη κι ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια νέα ισχυρή κυβέρνηση με νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, που να διασφαλίζει τη σταθερότητα και την προοπτική της χώρας σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το αποτέλεσμα ασφαλώς γεννά αισθήματα χαράς σε όλους τους φίλους της παράταξής μας. Ζητώ από όλα τα στελέχη μας να το αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης αλλά, πάνω απ’ όλα, με σεμνότητα».
Η τρίτη θέση του ΚΙΝΑΛ
Την ικανοποίησή της για την επίδοση του Κινήματος Αλλαγής που ήταν τρίτο στις ευρωεκλογές, εξέφρασε η πρόεδρός του Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας σχετικά: «Το ΚΙΝΑΛ ενισχύεται, είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, που θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «ο ελληνικός λαός αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο πρωθυπουργός ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς».
Ο Βαρουφάκης και η σταυροδοσία
«Αποδείξαμε πως χρειάζεται ένα πανευρωπαϊκό κίνημα και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να ακούσει έναν προγραμματικό λόγο» σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, το κόμμα του οποίου πάλευε να πιάσει το όριο του 3% για να ενταχθεί στην Ευρωβουλή. Ωστόσο, όπως προέκυψε στην πορεία από τα επικαιροποιημένα αποτελέσματα των ευρωκλογών, το σχήμα του πρώην υπουργού Οικονομικών φαίνεται πως μένει εκτός ευρωκοινοβουλίου, με τη Νέα Δημοκρατία να κερδίζει μια ακόμη έδρα.
Η Ν.Δ. εκλέγει 8 ευρωβουλευτές: Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαρία Σπυράκη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέγονται οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Έλενα Κουντουρά, Κώστας Αρβανίτης, Στέλιος Κούλογλου, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης. Το Κίνημα Αλλαγής θα εκπροσωπηθεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη και την Εύα Καϊλή. Το ΚΚΕ εκλέγει τους Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνο. Από τη Χρυσή Αυγή εκλέγονται οι Γιάννης Λαγός και Θανάσης Κωνσταντίνου (25.021 ψήφοι). Την Ελληνική Λύση – μια από τις μεγάλες εκπλήξεις των ευρωεκλογών – θα εκπροσωπήσει ο επικεφαλής της Κυριάκος Βελόπουλος (72.866 ψήφοι).
Το παζλ των υπόλοιπων κομμάτων
Το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων κινήθηκαν σε ποσοστά περί τη μια ποσοστιαία μονάδα, όπως και τα κόμματα που προήλθαν από την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στέρεψε το… Ποτάμι
Το γεγονός επέφερε ήδη τις πρώτες ανακατατάξεις πριν από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του Ποταμιού, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα δεν θα πάρει μέρος στις βουλευτικές κάλπες. «Χάσαμε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δεν χωράνε εξωραϊσμοί. Προφανώς έγιναν λάθη, τα οποία βαραίνουν κυρίως την ηγεσία και πρωτίστως εμένα», ανέφερε ο ίδιος.
Τα λοιπά κόμματα
Πάντως, συμπεριλαμβανομένου του ΜέΡΑ 25, το ποσοστό των λεγόμενων «λοιπών κομμάτων» που δεν θα εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή φτάνει το 21%. Εξάλλου, με ενσωματωμένο το 98% των εκλογικών τμημάτων, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές ανήλθε στο 58,6%, έναντι 59,33% αυτών του 2014. Σε ανάλογα ποσοστά, στο 56,16%, είχε κυμανθεί η συμμετοχή στις τελευταίες εθνικές εκλογές (Σεπτέμβριος 2015). Στις εκλογικές αναμετρήσεις, ωστόσο, του Ιανουαρίου 2015, αλλά και στο δημοψήφισμα του Ιουλίου την ίδια χρονιά, η συμμετοχή ήταν υψηλότερη, στο 63,94% και 62,5% αντίστοιχα.
Ο Βόρειος Τομέας και το Μάτι
Οι 9,4 μονάδες απόσταση μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφορά που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα στην ιστορία των Ευρωεκλογών της Ελλάδας. Από πίνακες του υπουργείου Εσωτερικών προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό προτίμησης στη Λακωνία (42,84%), έπεται η Καστοριά (41,36%) και ακολουθεί ο Βόρειος Τομέας Αθηνών (39,66%) με άνοδο για τους «γαλάζιους» συνολικά 16,68% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωκάλπες.
Η φονική πυρκαγιά στο Μάτι φαίνεται ότι είχε σοβαρές πολιτικές συνέπειες για το κυβερνών κόμμα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής η Νέα Δημοκρατία κινείται πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο με 36,49%, ενώ είχε λάβει 26,95% στο Υπόλοιπο Αττικής το 2014. Στον Δήμο Μαραθώνα η Ν.Δ. βρίσκεται στο 38,38% έναντι 23,43% πριν από 5 χρόνια, ενώ αντίθετα το κυβερνών κόμμα υποχωρεί από το 29,7% που είχε το 2014, στο 20,9%. Στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 39,66% έναντι 24,12% το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 20,7% από 27,2%.