Εξαρχής το ζητούμενο για το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ δεν ήταν η επικράτηση του «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά η αποχή. Η οποία ξεπέρασε τελικώς το 65%, δημιουργώντας όχι μόνο νομικά ζητήματα που αμφισβητούν την εγκυρότητά του, αλλά επιπλέον πυροδοτούν πολιτικές εξελίξεις. Όλα δείχνουν ότι η γειτονική χώρα οδεύει προς πρόωρες εκλογές και το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών πηγαίνει κάποιους μήνες πίσω.
Το τελευταίο, βέβαια, δεν είναι και απαραίτητα… κακό για τους Τσίπρα – Καμμένο. Και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση, η οποία βλέπει μια καλή ευκαιρία να παρατείνει το βίο της ή ακόμη και να εξαντλήσει την τετραετία και να μην προβληματίζεται πλέον από τη διαφωνία του υπουργού Άμυνας. Άλλωστε, όπως δήλωσε κι ο ίδιος στους βουλευτές του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πιέζει να ρίξει την κυβέρνηση και ουδέποτε σκέφθηκε εκείνος να το κάνει λόγω Σκοπιανού. Μολαταύτα, προσθέτει πως πράγματι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον Αλ. Τσίπρα όταν έλθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή κι εύχεται κι ελπίζει έτσι -όπως και το Μαξίμου- να βρεθούν άλλοι βουλευτές που θα στηρίξουν την κυβέρνηση και δεν θα γίνουν εκλογές.
Ο Πάνος Καμμένος πάντως έχει κάθε λόγο να δηλώνει δικαιωμένος από την πρόβλεψή του για τις εξελίξεις στην πΓΔΜ. Γι’ αυτό και είχε προβλέψει και συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό για εξελίξεις στην εγχώρια πολιτική σκηνή το Μάρτιο. Η ερμηνεία του, ωστόσο, πως το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ είναι άκυρο, άρα δεν ισχύει η συμφωνία των Πρεσπών, όπως και τα «καρφιά» του για τον Νίκο Κοτζιά, ενόχλησαν πολλούς ξανά στην κυβέρνηση. Θύμισαν δε στη ΝΔ ότι υπάρχει ένα πολιτικό παράδοξο: να στηρίζει την κυβέρνηση τώρα αυτός που θα διαφωνεί… αύριο μαζί της. Εξ ου και σκέπτεται ακόμη και το ενδεχόμενο υποβολής νέας πρότασης δυσπιστίας ή οτιδήποτε άλλο που θεσμικά μπορεί να φέρει αυτό που ζητά: εκλογές εδώ και τώρα. Μόνο που την απόφαση γι’ αυτό θα λάβει ένας και μόνο: ο πρωθυπουργός.