Aπό την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 27/05/2023
Ενα νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνουν οι εκλογές της περασμένης Κυριακής και το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις κάλπες της 25ης Ιουνίου -και όχι τελικώς της 2ας Ιουλίου- σχετικά με το αν θα συνεχιστούν οι τεκτονικές αλλαγές. Η εκκωφαντική νίκη της ΝΔ την αναδεικνύει πλέον σε κυρίαρχη δύναμη και αντίστοιχα σε κυρίαρχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αρκεί βέβαια να επιβεβαιωθεί στην επαναληπτική κάλπη και η ΝΔ να πετύχει έτσι την αυτοδυναμία που λίγο έλειψε να έχει ακόμη και με απλή αναλογική, διαλύοντας τα σενάρια για «κυβέρνηση ηττημένων».
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο χάνει τα ερείσματα που είχε ως ισχυρή αντιπολίτευση και τις ελπίδες να επιστρέψει στην εξουσία, αλλά επιπλέον αισθάνεται εφεξής την ανάσα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο επιχειρεί τη δική του αντεπίθεση και… αναγέννηση, αφού κατάφερε να επιβιώσει στην κάλπη και να αυξήσει τις δυνάμεις του.
Η πρωτιά της ΝΔ σε κάθε περίπτωση συνοδεύεται από ρεκόρ που έγραψαν ιστορία στη μεταπολιτευτική περίοδο: η διαφορά του 20,7% από το δεύτερο κόμμα καταγράφηκε μόνο μια φορά, στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές και μέσα στις ιδιαίτερες συνθήκες της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι. Επίσης, είναι μόλις η δεύτερη φορά για κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία που αυξάνει τις δυνάμεις του και μάλιστα ύστερα από μια «γεμάτη» τετραετία. Εντυπωσιακό και απρόσμενο είναι και το γεγονός ότι η Βουλή που προέκυψε έστω και για μια μέρα από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής είναι πεντακομματική, αλλά δύο ή τρία κόμματα βρίσκονται στο φάσμα της εισόδου στο Κοινοβούλιο, εφόσον αυξήσουν τις δυνάμεις τους τον Ιούνιο. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το νεοσύστατο κόμμα ΝΙΚΗ, για το οποίο πολλά λέγονται και γράφονται αναφορικά με τις σχέσεις του με θρησκευτικούς κύκλους και όσα πρεσβεύει ιδεολογικά.
Ως προς την ερμηνεία του αποτελέσματος, προφανώς η πλειονότητα των πολιτών επέλεξε τη σταθερότητα που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ και αποδοκίμασε τον αρνητικό λόγο που παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ – κάνοντας τη ΝΔ να μιλά συγκεκριμένα για «τοξικότητα». Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε σε μια διαρκή κριτική κατά της κυβέρνησης, αντί να παρουσιάσει τις δικές του προγραμματικές θέσεις, ζητώντας επί της ουσίας ψήφο αποδοκιμασίας κατά της ΝΔ. Όμως, τελικώς ήταν εκείνος που αποδοκιμάστηκε στην κάλπη γιατί ακριβώς δεν έπεισε ότι μπορεί ν’ αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Υπό αυτές τις συνθήκες και με βάση το αποτέλεσμα της κάλπης, αποφασίστηκε έτσι μάλλον λογικά η επίσπευση των διαδικασιών για μια εβδομάδα και πλέον τη χώρα οδηγεί στις νέες κάλπες η υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Αναμφισβήτητα δεν συγκαταλέγεται απλώς στους νικητές της εκλογικής βραδιάς, αλλά στους θριαμβευτές. Διότι η ανέλπιστα ευρεία νίκη της ΝΔ όχι απλώς ξεκαθαρίζει το τοπίο εν όψει της επαναληπτικής αναμέτρησης, αλλά αποτελεί το καλύτερο όπλο στα χέρια του απέναντι σε όλους τους αντιπάλους του. Είτε εσωκομματικούς είτε από άλλα κόμματα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανάγκη να πάει συντεταγμένα στην εκλογική μάχη του Ιουνίου και γι’ αυτό παραμένει στην πρώτη γραμμή, ωστόσο η εκκωφαντική ήττα που υπέστη δεν είναι κάτι που θα περάσει χωρίς «συνέπειες»: αυτό είχε πει ο ίδιος και αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει σε προεκλογική του τηλεοπτική συνέντευξη, βάζοντας τον πήχη στις 6 μονάδες.
ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Από το πώς θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα και από το αν θα κεφαλαιοποιήσει την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, εξαρτάται το μέλλον του ως αρχηγός. Το αποτέλεσμα της Κυριακής έδειξε πάντως ότι μπροστά του έχει μια χρυσή ευκαιρία, την οποία περίμεναν και ο ίδιος και οι ψηφοφόροι του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ κατάφερε όχι απλώς να κρατήσει τις δυνάμεις του, αλλά και να τις αυξήσει. Συνεπώς, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, η επίδοσή του στις εκλογές του Μαΐου έχει θετικό πρόσημο. Αποτελεί άλλωστε μια σταθερή αξία για τις ιδέες που εκφράζει και αυτό φάνηκε και στην τηλεμαχία των αρχηγών. «Αυτοί είναι και αυτοί είμαστε», όπως λέει και ο ίδιος.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Μολονότι το κόμμα του πιέστηκε και κινδύνευσε ακόμη και με διάλυση, κατάφερε να κρατήσει τις δυνάμεις του και να μπει στη Βουλή – τουλάχιστον σ’ αυτή την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, άρα συγκαταλέγεται στους νικητές της βραδιάς. Θα κριθεί ωστόσο με περισσότερη ασφάλεια στις εκλογές του
Ιουνίου, εφόσον και τότε η Ελληνική Λύση πετύχει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Έδειχνε να πιστεύει ότι μπορεί να κάνει δυναμικό comeback και η Πλεύση Ελευθερίας να μπει στη Βουλή. Από την άποψη της εκλογικής επίδοσης δικαιώθηκε και οι πιθανότητες είναι υπέρ της, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου. Ίσως γι’ αυτό εμφανίστηκε και άνετη στις τηλεοπτικές κάμερες, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τον αυστηρό εαυτό που είχε δείξει στο παρελθόν.
ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
Το σχέδιο «Δήμητρα» και η επιμονή του σ’ αυτό που ξύπνησε δυσάρεστες μνήμες από το 2015 φαίνεται ότι στοίχισε και στον ίδιο και στο κόμμα του. Διέψευσε έτσι τις δημοσκοπήσεις και η ανάκαμψή του -άρα και η είσοδός του στη Βουλή- θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη στις επαναληπτικές εκλογές, οπότε έχει ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο μπροστά του.