Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 01/10/2022
Αποφασισμένη να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα εμφανίζεται η Τουρκία, με τις λεκτικές προκλήσεις από την πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλιμακώνονται και στο στόχαστρό του να μπαίνουν ακόμη και οι ΗΠΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος εστιάζει συγκεκριμένα στα νησιά του Αιγαίου και επιχειρεί να βάλει θέμα αποστρατιωτικοποίησής τους, αγνοώντας επιδεικτικά τις διεθνείς συνθήκες και το status quo που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Απειλώντας μάλιστα «με κάθε νόμιμο μέσο», ουσιαστικά δηλαδή και με στρατιωτική επέμβαση, βάζει ένα ακόμη όρο casus belli (σ.σ.: αιτία πολέμου) εκτός από το γνωστό περί της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προειδοποιώντας ακόμη και την Ουάσιγκτον ότι θα πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει στρατιωτικά την Ελλάδα, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η απάντηση που ήρθε ωστόσο όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες: «Η κυριαρχία των ελληνικών νησιών είναι αδιαμφισβήτητη», τόνισε δις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ξεκαθάρισε ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα η αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.
Τι θέλει να πετύχει λοιπόν ο Ερντογάν με αυτή την τακτική; Αναλυτές εξηγούν ότι είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του: επί της ουσίας επιχειρεί να εξωθήσει την Ελλάδα να κάνει εκείνη το «λάθος» ή την πρώτη κίνηση και να εμφανιστεί έτσι μετά η Τουρκία στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως υπερασπιστής των -κατά την ίδια- δικαίων της. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Αθήνα δεν «τσιμπάει» προς στιγμή στις προκλήσεις από την πλευρά της Άγκυρας ούτε ανοίγει διάλογο μαζί της σ’ αυτό το επίπεδο, ωστόσο διακηρύττει -ως οφείλει- την ετοιμότητά της για την υπεράσπιση των δικών της δικαίων. Ετοιμότητα ασφαλώς και σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος κι εφόσον η ένταση συνεχιστεί.