Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πέραν της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, περιοχές που παραμένουν σε αυστηρό lockdown, μια σειρά από περιφέρειες, δήμους και περιοχές μοιάζουν να παρουσιάζουν ανησυχητικά σημάδια «αντίστασης» του κορωνοϊού. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους των περιοχών αυτών να παραμείνουν εξαιρετικά προσεκτικοί και να συνεχίσουν να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.
Οι 11 περιοχές είναι οι εξής:
Περιφερειακή ενότητα Φλώρινας
Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Δήμος Περιστερίου
Δήμος Ιλίου και Αχαρνών
Περιοχή Ζεφυρίου του Δήμου Φυλής
Κάλυμνος
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Κοζάνη
Δήμος Εορδαίας
Δήμος Βοΐου.
Tη Δευτέρα 4/1 οι αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με σκοπό να αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες. Όπως ανέφερε στο Πρωτοχρονιάτικo μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης «Οι περιορισμοί θα διατηρούνται όσο δεν τηρούνται. Γιατί τα μέτρα αποδίδουν μόνον όταν κάποιοι δεν τα προδίδουν. Και θα αίρονται σταδιακά, καθώς θα εμπεδώνεται η σιγουριά. Με προτεραιότητα πάντα το άνοιγμα των σχολείων μας».
Οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα είναι στις 8, στις 11 και στις 15 Ιανουαρίου. Η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων αλλά και του λιανεμπορίου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάσταση δεν είναι η αναμενόμενη και πως απέχουμε πολύ από την απόφαση για άρση του lockdown.
Χαράλαμπος Γώγος: «Στις 11 Ιανουαρίου θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία»
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία 8 ή 11 Ιανουαρίου 2021, ο κ. Γώγος τόνισε πως εάν συνεχιστεί η βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ίσως και με μια περαιτέρω μείωση θα μπορούμε να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των Δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου.
Αθηνά Λινού: Τμηματικά το άνοιγμα των σχολείων
Με τη σειρά της η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ό,τι «Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ό,τι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και όρισε προεξάρχουσας σημασίας τον αερισμό των κλειστών χώρων. «Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες» είπε.