Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 21/05/2022
Η δύναμη της εικόνας και συγκεκριμένα το πλάνο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο βοήθησαν ασφαλώς για να αξιολογηθεί θετικά η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον. Τα αποτελέσματα βέβαια θα κριθούν στην πράξη, καθώς και άλλοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια παλαιότερων επισκέψεων και συναντήσεων με Αμερικανούς προέδρους, έλαβαν υποσχέσεις και έφυγαν χαμογελώντας από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο η συνέχεια ήταν διαφορετική.
Εν πάση περιπτώσει, η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν μια σπάνια όσο και ουσιαστική στιγμή για την Ελλάδα. Στην πράξη, ήταν ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε από αυτό το βήμα και η στιγμή με όλους τους γερουσιαστές και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων να χειροκροτούν τον πρωθυπουργό που έλεγε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ν’ ανεχθεί δύο κράτη στην Κύπρο, είχε ασφαλώς βαθύτατους συμβολισμούς. Για μια ακόμη φορά εξάλλου ο Kυρ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ουκρανίας και κατά της Ρωσίας, απαντώντας έτσι εμμέσως με τον ίδιο καθαρό τρόπο στο ερώτημα εάν η Ελλάδα «ανήκει εις την Δύσιν».
Από εκεί και πέρα, η αποτίμηση της συνάντησης με τον Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο περιστρέφεται ασφαλώς και γύρω από τους εξοπλισμούς, καθώς η πρόθεση της Ελλάδας ν’ αποκτήσει τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35 είναι δεδομένη. Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Αμερικανό πρόεδρο -σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση- την τουρκική προκλητικότητα και τους χάρτες της περιβόητης «Γαλάζιας Πατρίδας», με τη σκληρή αντίδραση των Τούρκων να υπονοεί πλέον ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν μάλλον επιτυχημένη – τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Όσο για τις δεξιώσεις και τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση; Καλά πληροφορημένες πηγές από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αναφέρουν ότι όλα ήταν προγραμματισμένα ήδη από πέρυσι, αλλά ο κορωνοϊός είχε… άλλη άποψη. Με αυτή την έννοια, η διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προετοιμάστηκε επί εννέα σχεδόν μήνες και φέρνει μόνο ικανοποίηση το γεγονός ότι είχε θετικά αποτελέσματα και στο επίπεδο της εικόνας και σ’ αυτό της ουσίας.