Το τέταρτο πακέτο μέτρων για τον κορωνοϊό ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον κο Σταικούρα: «Με βάση τα νέα δεδομένα, ανακοινώνουμε το πακέτο για τον μήνα Απρίλιο:
– 1,7 εκατ. εργαζόμενοι – το 81% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, θα λάβουν τα 800 ευρώ
– Επεκτείνεται η λήψη μέτρων προστασίας σε πολύ περισσότερες επιχειρήσεις. Συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις – το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων
– Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας
– Καλύπτονται επιπλέον, με διαφορετικά σχήματα, 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι – 75% του συνόλου
– Ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ύψος θα υπολογίζεται με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Προϋπόθεση οι μη απολύσεις.
– Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Αν η εργασία τίθεται σε προσωρινή αναστολή, το δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων πληττόμενων, με βάση τα σημερινά μέτρα.
– Οι συμπληρωματικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό για την πρoστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, είναι άνω των 5,1 δισ. μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. 6,8 δισ. διατίθενται συνολικά για τον κορωνοϊό.
«Θα ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι, η κοινωνία θα βγεί όρθια και με συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι που θα προστεθούν στο αρχικό ποσό.
Άδωνις Γεωργιάδης: Αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων
Με τη σειρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι το κράτος αναλαμβάνει την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο των επιτοκίων των ενήμερων δανείων με τη διευκρίνιση. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες. «Όλα τα τραπεζικά συστήματα έχουν δεσμευτεί ότι όσοι έχουν πληγεί και είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, θα έχουν 3μηνη αναστολή αποπληρωμή των χρεών τους» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Για τις μεταχρονολογημένες επιταγές υπενθύμισε ότι θα υπάρχει παράταση 75 ημερών στη λήξη αποπληρωμής παραπέμποντας σε λεπτομερέστερες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. «Αυτή την κρίση θα την περάσουμε όλοι μαζί , θα προσχωρήσουμε όλοι μαζί και θα την ξεπεράσουμε όλοι, το κράτος θα κάνει ότι μπορεί, σ’ αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε την υπευθυνότητα και την συνεργασία όλων» κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Γεωργιάδης.
Γιάννης Βρούτσης: Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου
«Μπροστά στην πανδημία η κυβέρνηση δεν έμεινε αδρανής. Πήραμε μέτρα στήριξης και για εργαζόμενους και για επαγγελματίες. Οι τρεις δέσμες μέτρων και η τέταρτη που παρουσιάζουμε σήμερα δίνουν εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι από σήμερα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα βρίσκεται η νέα διευρυμένο πλατφόρμα υποβολής του αιτήματος στήριξης εμπλουτισμένη με τους νέους ΚΑΔ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Την αποζημίωση των 800 ευρώ θα λάβουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με προσωπικό έως 5 άτομα αλλά και οι αυταπασχολούμενοι των οποίων ανεστάλησαν οι δραστηριότητες με κυβερνητική απόφαση.
Την αποζημίωση των 800 ευρώ δικαιούνται, κατά πρώτον, όλοι οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ωστόσο, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται σε περισσότερες από μία επιχείρηση που έκλεισε ή πλήττεται και τεθούν οι συμβάσεις του σε αναστολή θα λάβει μόνο μία αποζημίωση. Επίσης, προβλέπεται δυνατότητα για «πρόσκαιρους λόγους» τηλεργασίας ακόμα και σε εκείνους τους εργαζομένους οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή και έτσι δικαιούνται την αποζημίωση των 800 ευρώ με τον όρο ότι ο εργοδότης τους (ιδιοκτήτης πληττόμενης επιχείρησης) θα καταβάλλει το υπολειπόμενο ποσό μέχρι του ποσού των αποδοχών τους.
Εξάλλου, προβλέπεται η δυνατότητα σε μία πληττόμενη επιχείρηση να θέσει ένα μέρος του προσωπικού σε αναστολή σύμβαση εργασίας και ένα άλλο (τουλάχιστον 50% για εργασία τουλάχιστον δύο εβδομάδων/εβδομάδα) σε «καθεστώς» λειτουργίας της επιχείρησης με προσωπικό ασφαλείας. Είναι δυνατή, επίσης, παράλληλα με την αναστολή στις συμβάσεις εργασίας σε ένα μέρος του προσωπικού, η μεταφορά από μία σε άλλη επιχείρηση του ίδιου ομίλου.
Σημειώνεται πως όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε «καθεστώς» αναστολής της σύμβασης εργασίας, θα παραμείνουν υποχρεωτικά στις θέσεις εργασίας για τις επόμενες 45 μέρες μετά τη λήξη της σχετικής αναστολής. Όσον αφορά όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν μεταξύ 1-20/4/2020 από επιχειρήσεις που έκλεισαν ή επλήγησαν, δικαιούνται και αυτοί ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν είναι δικαιούχοι του επιδόματος τακτικής ανεργίας.
Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου
Στις 30 Ιουνίου αναμένεται να τεθεί το νέο απώτατο χρονικό όριο για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα σε πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν σε δυο κατηγορίες:
-Εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και η σύμβασή τους έχει τεθεί αυτοδίκαια σε αναστολή λόγω ανωτέρας βίας.
-Εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει της λίστας των ΚΑΔ που καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορονοϊού COVID-19. Αυτή η δυνατότητα αναβολής αναμένεται να δοθεί από την κυβέρνηση στους εργοδότες που έκλεισαν προσωρινά ή πλήττονται.
Για τις 30 Ιουνίου μετατίθενται και οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος. Οι εργοδότες θα μπορούν να καταβάλουν το Δώρο Πάσχα όποτε θέλουν έως τις 30 Ιουνίου.
Παράλληλα αναμένεται να προβλεφθεί ότι για το διάστημα που οι επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή πάγωσαν τις συμβάσεις των εργαζομένων τους το τμήμα του δώρου του Πάσχα θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα οι εργοδότες εκτός ΚΑΔ οφείλουν να το καταβάλουν έως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλιώς κινδυνεύουν με τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Εκπαιδευτικό voucher 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα
Εκπαιδευτικό voucher 600 ευρώ για το τρέχον διάστημα, αλλά αποζημίωση 800 ευρώ από το μήνα Μάιο, ανακοίνωσε για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Η κυβέρνηση εκτιμά – και το έχει αποδείξει διαχρονικά – απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας, ανέφερε ο υπουργός, γι΄ αυτό και θα στηρίξει με κάθε μέσο τους έξι επιστημονικούς κλάδους. Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσα από ανοιχτό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Το ποσό των 600 ευρώ είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις.
Η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα αρχίσει να καταβάλλεται μετά τις 15 Απριλίου, ενώ τα πρώτα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέσα στο Μάρτιο. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω voucher, με απόλυτη διαφάνεια, είπε επίσης. Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από το μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα οι ειδικές κατηγορίες των έξι επιστημονικών κλάδων θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι και αυτοπασχολούμενοι – ελεύθεροι επαγγελματίες. Δηλαδή από το μήνα Μάιο θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
Δείτε: Επιταγή κατάρτισης σε 166.000 επιστήμονες – Ποιοι θα το λάβουν