Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 17/09/2022
Με ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων που απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αλλά και με ένα πλέγμα κοινωνικών δράσεων με πιο εμβληματική αυτή για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια στις νέες οικογένειες, επιχειρεί η κυβέρνηση ν’ απαντήσει στην ακρίβεια και να γιατρέψει τις πληγές που αφήνει πίσω της η ενεργειακή κρίση.
Στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν, αν μη τι άλλο, ειλικρινής· προειδοποίησε ότι το κράτος δεν θα μπορέσει ν’ απορροφήσει το σύνολο του κόστους που φέρνει η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, ωστόσο οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν με βάση τις αντοχές της οικονομίας προκειμένου να βγει ο χειμώνας.
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι επιχειρεί να στρέψει με διάφορα κίνητρα τους καταναλωτές από το αέριο πίσω στο πετρέλαιο ή άλλες μορφές θέρμανσης, ενώ έμφαση θα δοθεί και στην εξοικονόμηση, τόσο στις ιδιωτικές κατοικίες και τις επιχειρήσεις όσο και στα δημόσια κτίρια. Γεγονός που προκαλεί πάντως μια σύγχυση και ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτή και μη κοστοβόρα η μετατροπή του συστήματος κεντρικής θέρμανσης σε μια κατοικία ή σε ένα κτίριο.
Εξάλλου, εν αναμονή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ΔΕΘ -καθώς αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η σειρά του- η αντιπολίτευση δεν είδε με θετικό μάτι τα μέτρα της κυβέρνησης, εκτιμώντας πως είναι αποσπασματικά.
Όμως, την ίδια στιγμή, η Ευρώπη ακόμη αμφιταλαντεύεται για το αν θα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές δράσεις, όπως η επιβολή του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ προωθεί μέτρα εθελοντικής και υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης που σίγουρα λύνουν το πρόβλημα της επάρκειας, αλλά όχι και αυτό της ακρίβειας. Κοινώς, εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω και όχι μπροστά από το πρόβλημα, παρά τις προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά ότι μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις.