Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 16/09/2023
Δύο εβδομάδες μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel και η Θεσσαλία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, καθώς σε πολλές ακόμη περιοχές δεν έχουν καν υποχωρήσει τα νερά και δεν έχει φανεί το μέγεθος της καταστροφής. Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολη, καθώς εκτός από τις υλικές ζημιές και τις καταστροφές τις υποδομές, οι κάτοικοι έχουν να διαχειριστούν το πλήθος των νεκρών ζώων και τους κινδύνους από τις μολυσματικές ασθένειες που -δυνητικά- προκαλούν τα στάσιμα νερά. Οι καταστάσεις είναι ασφαλώς πρωτόγνωρες για μια χώρα όπως η Ελλάδα, αλλά απαιτούν σε κάθε περίπτωση αποτελεσματική διαχείριση – τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, διότι σε δεύτερη φάση θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες που είναι βέβαιο ότι υπάρχουν, τόσο στο κεντρικό κράτος όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η έρευνα άλλωστε που διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η συζήτηση ωστόσο στην επόμενη μέρα δεν μπορεί παρά να αφορά στην οικονομική καταστροφή που γεννά η κακοκαιρία και στις προεκτάσεις της, καθώς τα μεγέθη φοβίζουν. Από τη μια πλευρά, το πλήγμα στον αγροτοδιατροφικό τομέα είναι τεράστιο, καθώς χάθηκαν απέραντες εκτάσεις με καλλιέργειες και η κτηνοτροφία στις πληγείσες περιοχές εξαφανίστηκε από τον χάρτη. Από την άλλη πλευρά, η -άμεση- στήριξη των πληγέντων, οι αποζημιώσεις και τα έργα ανοικοδόμησης που θα πρέπει να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς απαιτούν τεράστια κεφάλαια, που μπορεί να φρενάρουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, ασφαλώς η εξέλιξη της συμφωνίας με την Κομισιόν για χρηματοδότηση ύψους 2,25 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά ταμεία μόνο ως θετική μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί, όμως δεν μπορεί ν’ αποτελέσει πανάκεια. Τα συνολικά κεφάλαια που ούτως ή άλλως θα χρειαστούν είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτό το ποσό.
Στο πεδίο πάντως, ο Γολγοθάς των κατοίκων συνεχίζεται, καθώς τόσο στον Κάμπο όσο και στο Πήλιο χωριά παραμένουν αποκλεισμένα και η χώρα κομμένη στα δύο, καθώς η εθνική οδός παραμένει πλημμυρισμένη και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας – Θεσσαλονίκης έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Ο Βόλος και άλλες περιοχές εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υδροδότησης, ενώ ακόμη κι αν υποχώρησαν τα νερά σε πολλές περιοχές, οι λάσπες παραμένουν και εντείνουν τα προβλήματα. Οι δορυφορικές εικόνες εξακολουθούν να παρουσιάζουν έτσι τις πλημμυρισμένες περιοχές σαν λίμνες, θυμίζοντας σε όλους ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί ν’ αλλάξει βίαια ακόμη και τους χάρτες. Πολύ περισσότερο, όταν πράγματι η ένταση των φαινομένων ήταν πράγματι τέτοια που δεν μπορούσε να προβλεφθεί – δίχως πάντως αυτό να σημαίνει ότι οι (όποιοι) υπεύθυνοι μπορούν ν’ αποποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο των ευθυνών τους.