Σε σχέση με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει σε μερίδα των ΜΜΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Σύμφωνα με πληροφορίες μερίδας των ΜΜΕ κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας,, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης συμφώνησε να μην αντικαθίσταται ο οπλισμός που αποσύρεται από τα νησιά του Αιγαίου, είτε λόγω παλαιότητας, είτε λόγω μεταφοράς του στην Ουκρανία.
2. Εάν η πληροφορία αυτή αληθεύει, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε άτυπη, σιωπηρή και σταδιακή ικανοποίηση του χρόνιου τουρκικού αιτήματος για τον αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Και τούτο τη στιγμή που στις απέναντι μικρασιατικές ακτές, σε απόσταση αναπνοής, καραδοκεί πάνοπλη η τουρκική «Στρατιά του Αιγαίου» με έδρα τη Σμύρνη. Για την οποία δεν προκύπτει ότι έχει γίνει ανάλογη συζήτηση.
3. Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, αφού οι Νατοϊκοί πέτυχαν να εξασφαλίσουν την στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση και τη συναίνεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Από το μέγεθος του εξευτελισμού που δέχθηκαν οι χώρες αυτές να υποστούν συζητώντας με τον Τούρκο Πρόεδρο την έκδοση πολιτικών προσφύγων μη αρεστών στο τουρκικό καθεστώς, προκύπτει και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι οι νατοϊκοί εταίροι να φτάσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σύμπραξη της Τουρκίας και την αποκοπή της από τη ρωσική επιρροή.
4. Κατά συνέπεια, είναι βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί πιέσεις για την ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων. Ήδη, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό « Σκάι» προανήγγειλε ότι τυχόν κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα συνεπάγεται και ορισμένες υποχωρήσεις από τις θέσεις μας. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η εκ μέρους του Πρωθυπουργού «μετάταξη» του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ από ζήτημα καθαρά νομικό όπως ήταν η ελληνική θέση μέχρι τώρα σε ζήτημα «γεωπολιτικό». Διότι αν το θέμα είναι μόνο νομικό, η επίλυση γίνεται μόνο δικαστικά, με κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αντίθετα, αν δεχτούμε ότι το θέμα είναι και γεωπολιτικό, ανοίγει ο δρόμος για την «επίλυση» και με διαμεσολάβηση άλλων, Αμερικανών και Γερμανών, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης.
5. Η Χριστιανική Δημοκρατία αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη και τη συμφιλίωση των λαών και κατ’ επέκταση την ειρηνική συμβίωση Ελλάδας-Τουρκίας. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, εκτοξεύονται συνεχείς απειλές κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, με απειλή κήρυξης πολέμου σε περίπτωση αναπροσαρμογής των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Κατά συνέπεια, η έστω και μερική μονομερής αποδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας των νησιών μας τα παραδίδει στις ορέξεις του νεο-Οθωμανικού ιμπεριαλισμού της Άγκυρας.
6. Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα την αμυντική ικανότητα των νησιών μας όπως ήταν πριν την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και να απόσχει από περαιτέρω ανάμιξη στον πόλεμο. Δυστυχώς, η αίσθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία τύπου «Πρεσπών» για το Αιγαίο μετά τις βουλευτικές εκλογές φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Να σταματήσει την ολισθηρή αυτή πορεία πριν να είναι αργά.