Επιμέλεια: Αιμίλιος Περδικάρης
Πολύ κοντά σ’ αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο εδώ και πολλά χρόνια, φαίνεται πως είναι το πολιτικό σύστημα: να δώσει, δηλαδή, τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Η διακομματική επιτροπή στο υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε σε επί της αρχής συμφωνία και το ενδιαφέρον είναι πως πιθανότατα θα κάνει στροφή 180 μοιρών και θα στηρίξει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου φαίνεται πως επικράτησε η άποψη πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα πρέπει ν’ απομονωθεί πολιτικά.
Βεβαίως, επιφυλάσσεται να δει το τελικό κείμενο της κυβερνητικής πρότασης, καθώς αυτό που συμφωνήθηκε ότι πρέπει να προηγηθεί είναι η συνταγματική κατοχύρωση των προϋποθέσεων που ζήτησε το ΚΚΕ να μπουν – και αποδέχθηκαν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα – γι’ αυτούς που θ’ αποκτήσουν εν τέλει δικαίωμα ψήφου: Απουσία έως και 35 χρόνια από την Ελλάδα με μια διετή «παρένθεση» και ενεργό ΑΦΜ ή συγγενή α’ βαθμού που υποβάλλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα για τη γενιά του brain drain και τους φοιτητές που δεν διαθέτουν ΑΦΜ.
Η κυβέρνηση θυσίασε, εξάλλου, την επιστολική ψήφο προκειμένου να μη βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία με το ΚΚΕ, ενώ επικράτησε τελικώς η άποψη να μη δημιουργηθεί ειδική εκλογική περιφέρεια εξωτερικού και απλώς ν’ αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας από 12 σε 15, ούτως ώστε τα κόμματα – εάν το επιθυμούν – να βάλουν στη λίστα υποψηφίους από τον απόδημο ελληνισμό. Μοναδική εξαίρεση φαίνεται πως θ’ αποτελέσει το Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο αποφάσισε να μην ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο.
Έτσι, τα πράγματα ερμηνεύονται πλέον με απλά μαθηματικά: εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πει «ναι», το νομοσχέδιο θα εγκριθεί με 291 ψήφους.Εάν πει «όχι», τότε μαζί με το ΚΚΕ θ’ αθροιστούν 205 ψήφοι κι έτσι θα πιαστεί το όριο των 200 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να ισχύσει ο νόμος. Εάν, όμως, το ΚΚΕ πει «όχι», δεν θα υπάρξει ψήφος αποδήμων…