Στη δημοσιότητα δόθηκε το κυβερνητικό σχέδιο για την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα. Πρόκειται για σχέδιο τριών φάσεων, το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού Έργου ‘Ακη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΡΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
Άκης Σκέρτσος: «Tο επόμενο δίμηνο είναι αυτό της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα»
Μετά το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκης, τον λόγο έλαβε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε ό,τι το σχέδιο εξόδου, είναι ένα σχέδιο μετάβασης από το «μένουμε σπίτι στο μένουμε ασφαλείς σε μία νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας και κυκλοφορίας» και το οποίο όπως είπε «όλοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο», αν και η πραγματικότητα είναι ότι «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του». Πρόσθεσε ό,τι το επόμενο δίμηνο είναι αυτό της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνιση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.
Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να κατανοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά. Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.
Ο κ. Σκέτσος ξεκαθάρισε η μετάβαση στην επόμενη φάση στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
α.Στη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας.
β. Δίνεται προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και την πάροδο ικανού χρόνο για την εκτίμηση της κατάστασης.
γ. Στηρίζεται στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης, ενός Παρατηρητηρίου για την καταπολέμηση της πανδημίας και την καταγραφή των κρουσμάτων, που θα μετράει το βαθμό επικινδυνότητας και θα προχωράει στην ταχεία λήψη μέτρων αναλόγως του επιπέδου του κινδύνου.
Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πάνω απ’ όλα μένουμε ασφαλείς»
Νίκος Παπαθανασίου: Τι και πότε ανοίγει – Σε επτά στάδια η επαναλειτουργία
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση στις 4 Μαΐου επαναλειτουργούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602 και οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%). Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.
Δείτε: Η λειτουργία του Δημόσιου – Τι θα ισχύσει με δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σχετικά με τη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες. Επίσης συνιστάται η μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία, τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων, ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα. Σχετικά με τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.
Στο δεύτερο στάδιο που θα εφαρμοστεί στις 11 Μαΐου επανεκκινούν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου με τους ίδιους κανόνες της πρώτης φάσης. Επανέρχονται στις λαϊκές τα βιομηχανικά είδη και επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών, με μάσκες και γάντια.
Στο τρίτο στάδιο στις 15 Μαΐου, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι ενώ δεν επιτρέπονται οι παραστάσεις. Επίσης επαναλειτουργούν τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών χωρίς να παρέχονται υπηρεσίες σε καθήμενους.
Στο τέταρτο στάδιο, την 1η Ιουνίου, επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους με απόσταση 2 μέτρων και 4 ατόμων ανά τραπέζι
Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.
Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.
Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Δείτε: Β. Κοτζαμάνης: «Σε ετοιμότητα το ΕΣΥ σε περίπτωση αύξησης κρουσμάτων κορωνοΐού»
Τα νέα μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα ΜΜΜ από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.
Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:
– Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.
– Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.
-Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.
Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).
Στη συνέχεια έκανε έκκληση στο επιβατικό κοινό να αποφεύγει κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ζήτησε η χρήση τους να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους. Επίσης κάλεσε τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μετακίνησης με ιδιωτικό μέσο, να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή, επισημαίνοντας πως κανένα ευρωπαϊκό σύστημα συγκοινωνιών δεν έχει τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση μεταξύ των επιβατών.
Επιπλέον αποφασίστηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένους από τους συγκοινωνιακούς φορείς.
Θα συνεχιστεί η συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Τέλος ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.
Διαβάστε: Νίκος Χαρδαλιάς: «Δεν αλλάζει η επαγρύπνηση, αλλά ο στόχος»