Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην αποψίλωση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως αυτά κατοχυρώθηκαν πριν από 60 χρόνια από την Παγκόσμια ∆ιακήρυξη των Ανθρωπίνων ∆ικαιωμάτων.
Ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώματα, Νάβι Πιλάι, επεσήμανε ότι «η εμβληματική αυτή διακήρυξη μνημονεύεται μεν στα Συντάγματα και στους νόμους πάνω από 90 κρατών, αλλά εξακολουθεί να παραμένει μία ανεκπλήρωτη υπόσχεση για εκατομμύρια ανθρώπους στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη» και προειδοποίησε: «Υπάρχει ένας σημαντικός κίνδυνος πως, ενόσω ξεδιπλώνεται η παγκόσμια οικονομική κρίση, οι φτωχοί και τα πιο περιθωριοποιημένα άτομα και κοινότητες στον κόσμο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μία ακόμη πιο στυγνή κατάσταση από αυτήν που βιώνουν επί του παρόντος».
Ο πρώην δικαστής του ∆ικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου, που ανέλαβε την θέση του επιτρόπου τον περασμένο Σεπτέμβριο υπογράμμισε ότι «η φτώχεια είναι ταυτόχρονα μία αιτία και μία συνέπεια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους ερχόμενους μήνες για να εξασφαλίσουμε πως τα αναπτυξιακά προγράμματα και τα δίκτυα κοινωνικής ασφάλισης θα διατηρηθούν, ή κι ότι θα ενισχυθούν ακόμη, έτσι ώστε τα αποτελέσματα της κρίσης δεν θα γίνουν καταστροφικά».
Στην Παγκόσμια ∆ιακήρυξη αναφέρεται πως «όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ίσα στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα. Ο καθείς έχει δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και στην ασφάλεια του προσώπου».
Τέλος, η Μέρι Ρόμπινσον, πρώην επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και πρόεδρος της Ιρλανδίας, υπαινίχθηκε την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους και τον «πόλεμό της κατά της τρομοκρατίας» όταν τόνισε πως «τα ανθρώπινα δικαιώματα βρέθηκαν σε κλονισμό σε έναν μετά την 11η Σεπτεμβρίου κόσμο που δίνει έμφαση στην ασφάλεια».