Μεγαλύτερη επιβράδυνση του ρυθμού προσλήψεων αναμένουν οι Έλληνες εργοδότες το προσεχές Β’ Τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας για τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης που ανακοίνωσε η Manpower.Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 ελλήνων εργοδοτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower για το προσεχές τρίμηνο του έτους το 15% των ελλήνων εργοδοτών θα προχωρήσουν σε προσλήψεις, ένα άλλο 15% σκοπεύουν να προχωρήσουν σε απολύσεις, ενώ το 64% αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολούν. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται μειωμένος κατά 3%, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μείωση του δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης φτάνει τις 23%. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα της Έρευνας της Manpower ανά τομέα οικονομικής δραστηριότητας βλέπουμε ότι οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε μικρή ή μεγαλύτερη αύξηση των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, αν και ο βαθμός αισιοδοξίας ποικίλει από τομέα σε τομέα. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται ασθενέστερος στους έξι από τους εννέα τομείς της αγοράς. Σημαντικά βελτιωμένες παρουσιάζονται οι Προοπτικές Απασχόλησης στον τομέα του Τουρισμού, ο οποίος μάλιστα ευθύνεται για την πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη του ερχόμενου τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, οι Προοπτικές Απασχόλησης του τομέα φτάνουν το +19% και είναι αυξημένες κατά 40 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Α΄ Τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προθέσεις προσλήψεων των εργοδοτών από τον τομέα του Τουρισμού εμφανίζουν ελαφρά μείωση, της τάξης των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Τέλος, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Β’ Τρίμηνο του 2008) οι προθέσεις προσλήψεων εμφανίζονται μειωμένες και στους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας. Σε ετήσια βάση η μεγαλύτερη κάμψη, της τάξεως του 34%, καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών και της Μεταποίησης, με τις Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο -10% και -9% αντίστοιχα.
Εξετάζοντας τα αποτελέσματα ανά γεωγραφική περιοχή παρατηρούμε ότι ενώ οι εργοδότες της Ευρύτερης Αττικής εκδηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το +3%, την ίδια στιγμή οι εργοδότες της Βορείου Ελλάδος δίνουν μία πιο υποτονική πρόβλεψη της τάξεως του -3%. Η αισιοδοξία ως προς τις προοπτικές προσλήψεων φθίνει ελαφρώς σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να μειώνονται κατά 3%ς και στις δύο περιοχές. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η δυναμική της αγοράς καταγράφεται σημαντικά μειωμένη, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην πτώση των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης κατά 20% μονάδες για την Ευρύτερη Αττική και κατά 25% για τη Βόρεια Ελλάδα.