Η ευρυζωνική διείσδυση στην Ελλάδα έφθασε το 13,43% την 1η Ιανουαρίου 2009, ενώ η δυναμική της ζήτησης παραμένει έντονη και καθιστά εφικτή τη σύγκλιση με το μέσο όρο της Ε.Ε. προς τα τέλη του 2010, με βάση την 8η εξαμηνιαία αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας.
Με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα:
- 13 στους 20 Έλληνες απολαμβάνουν ήδη από τις πλέον ανταγωνιστικές λιανικές τιμές πρόσβασης στην Ε.Ε. Πρόκειται για πελάτες που έχουν προτιμήσει σχετικά χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης.
- Σε κάθε 100 συνδέσεις DSL αντιστοιχούν άλλες 12 ευρυζωνικές συνδέσεις ασύρματης πρόσβασης μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας.
- 1.975 νέες συνδέσεις DSL πραγματοποιούνταν κάθε μέρα κατά το β’ εξάμηνο του 2008. Από αυτές, 1.405 αφορούσαν συνδέσεις LLU.
- Στις αρχές του προηγούμενου έτους, τα 5,9 Mb/s μέσης ονομαστικής ταχύτητας πρόσβασης στην Ελλάδα κατέταξαν τη χώρα μας στην έκτη θέση της Ε.Ε. Το 30% των Ελλήνων συνδρομητών κατείχαν συνδέσεις μεγαλύτερες των 2Mb/s.
Ο συνολικός αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών γραμμών στη χώρα μας ανέρχεται σε 1.506.614, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 20,2% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο. Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, υπάρχουν περίπου 6.260 ευρυζωνικές συνδέσεις λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές). Επιπλέον, την 1η Ιανουαρίου 2009 μετρήθηκαν 184.625 ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (Data Cards).
Κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνταν 43.440 νέες συνδέσεις καταγράφοντας ελαφρά αύξηση 14%. Το μέγεθος αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν 1.975 νέες συνδέσεις σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Εφικτή η σύγκλιση
Με βάση τα αποτελέσματα του β’ εξαμήνου του 2008, η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά σύγκλισης με την Ε.Ε. με δυνατή πλέον τη σύγκλιση με τα μέσα κοινοτικά επίπεδα προς τα τέλη του 2010.
Mε βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εγχώρια πληθυσμιακή ευρυζωνική κάλυψη στις αρχές του 2008 ανερχόταν στα επίπεδα του 86%. Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο, 17 στα 20 αιτήματα οικιακών ή εταιρικών πελατών για την παροχή ευρυζωνικής σύνδεσης μπορούσαν να εξυπηρετηθούν άμεσα. Ο μέσος όρος για τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε. κυμαίνονταν στα επίπεδα του 92%, ενώ αυτή η σχετικά μικρή απόκλιση οφείλεται κατά βάση σε ιδιότυπες γεωγραφικές παραμέτρους (ορεινές περιοχές, νησιά κ.λπ.) σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Υστέρηση στην περιφέρεια
Κατά την ίδια περίοδο, η εγχώρια ευρυζωνική κάλυψη χαρακτηρίζεται ως πλήρης (100%) στις αστικές περιοχές, ενώ κυμαίνεται στα επίπεδα του 85% και του 50% στις ημιαστικές και στις αγροτικές περιοχές αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για έμφαση στην κάλυψη με τεχνολογία πρόσβασης DSL των αγροτικών και των ημιαστικών περιοχών, προκειμένου να βελτιωθεί η σχετική θέση της χώρας.
Η πτωτική τάση των τιμών συνεχίστηκε και στο β’ εξάμηνο του 2008. Η Ελλάδα εντάσσεται πλέον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ των χωρών με αρκετά ανταγωνιστικές προσφορές σε δύο πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης, το βασικό (έως και τα 2 Mb/s) και το μέσο (έως και 8 Mb/s). Με βάση τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, κατά το β’ εξάμηνο του 2008 στο βασικό και μέσο πακέτο ευρυζωνικής πρόσβασης συγκεντρώνεται τουλάχιστον το 64,5% των ενεργών συνδέσεων..
Οι συνδέσεις ΑΠΤΒ (Αδεσμοποίητη Πρόσβαση στον Τοπικό Βρόχο) αντιστοιχούν στο 36% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων και ανέρχονται σε 541.920. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, προστίθενται περίπου 1.405 νέες γραμμές ΑΠΤΒ σε ημερήσια βάση για κάθε μια από τις πέντε εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας.
Οι συνδέσεις τύπου ΑΠΤΒ αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό 51,5%, ενώ οι συνδέσεις τύπου ΑΡΥΣ (Ασύμμετρου Ρυθμού Σύνδεση) αυξάνονται σε τριμηνιαία βάση με μέσο ρυθμό 9,5%.
Με βάση τα αποτελέσματα έρευνας για την αποτύπωση της διεισδυτικότητας που γνωρίζουν τα πακέτα υψηλής ταχύτητας πρόσβασης στο επίπεδο της ΕΕ-27, στην Ελλάδα η μέση ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης, ανεξάρτητα του τύπου DSL σύνδεσης, ανέρχεται στα 5,9 Mb/s. Αυτό κατατάσσει τη χώρα στην έκτη θέση της ΕΕ-27 (Ιανουάριος 2008). Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ αναφορικά με την κατανομή ευρυζωνικών γραμμών ανά ταχύτητα σύνδεσης, εκτιμάται ότι το μέγεθος αυτό είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο σήμερα.
Υστέρηση στις μεγάλες ταχύτητες
Αναφορικά με το ποσοστό των συνδρομητών ευρυζωνικής πρόσβασης με πακέτα ονομαστικής ταχύτητας μεγαλύτερα από 2 Mb/s, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 18η θέση στη ΕΕ-27 στη συγκεκριμένη κλίμακα αξιολόγησης για το α’ εξάμηνο του 2008. Περίπου 30% των συνδρομητών κατέχει ονομαστικές προσβάσεις μεγαλύτερες των 2 Mb/s.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ, την 1η Ιανουαρίου 2009 το μέγεθος αυτό έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά και, πλέον, το 43,5% των συνδρομητών έχουν συνδέσεις με ονομαστική ταχύτητα πρόσβασης μεγαλύτερη των 2Mb/s.