Η… οικογενειακή επένδυση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η οποία πηγαίνει στράφι, καθώς οι υποψήφιοι δεν εισάγονται εν τέλει σε κάποιο από τα ΑΕΙ ή τα ΤΕΙ, φθάνει τα 170 εκατομμύρια ευρώ! Τόσο αποτιμάται η διετής προετοιμασία για τις εξετάσεις για το τμήμα των υποψηφίων, που αποτυγχάνουν και μένουν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ η συνολική δαπάνη για την προετοιμασία όλων των υποψηφίων, επιτυχόντων και αποτυχόντων, πλησιάζει τα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ και παρουσίασαν οι υπεύθυνοι του Κέντρου.
Άνιση και ταξική
Η έρευνα, η οποία συσχέτισε τις επιδόσεις στις εξετάσεις της τελευταίας τετραετίας με το οικονομικό και κοινωνικό προφίλ κάθε περιοχής της χώρας, επιβεβαίωσε ότι «η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εξαιρετικά άνιση, όχι μόνο κοινωνικά, αλλά και γεωγραφικά», όπως τόνισε ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΚΑΝΕΠ.
Τόσο στην κορυφή όσο και στη βάση της κατάταξης των νομών βρέθηκαν περιοχές με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πρωταθλητές για την τετραετία αναδείχθηκαν τα βόρεια προάστια, η Χίος και η Καρδίτσα.
Χαμηλοί δείκτες…
Κάτω από τον πανελλήνιο μέσο όρο βρέθηκαν τόσο περιοχές με χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, αποβιομηχάνιση, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (κυρίως της Θράκης) αλλά και περιοχές μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας με έντονα στοιχεία οικονομικής ύφεσης (όπως η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς) όσο και περιοχές με υψηλό ποσοστό απασχολουμένων σε τουριστικές επιχειρήσεις, κυρίως στο Αιγαίο και το Ιόνιο.Το φαινόμενο έχει εντοπιστεί από το 2004, το νεότερο και ανησυχητικό στοιχείο, όπως επισήμανε ο ερευνητής του ΚΑΝΕΠ κ. Νίκος Παΐζης, όμως, είναι ότι πλέον έχει αποκτήσει διαχρονικό χαρακτήρα. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης εκτός από τη Ροδόπη και την Ξάνθη περιλαμβάνονται η Κέρκυρα, η Σάμος, η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και βεβαίως η Φλώρινα, η Δυτική Αττική, ο Πειραιάς.
Η οικονομική κρίση θα εντείνει τις ανισότητες. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι θα αυξηθεί φέτος ο αριθμός των υποψηφίων που θα εισαχθούν μακριά από τα σπίτια τους και δεν θα σπουδάσουν διότι οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να καταβάλουν τα 800 ευρώ μηνιαίως που απαιτούνται.
Δεν προσέρχονται ένας στους τρεις
Οι πόρτες των σχολών θα διπλοκλειδώσουν, προέβλεψε ο κ. Παΐζης, για τους υποψηφίους των ήδη προβληματικών νομών εάν το νέο εξεταστικό βασιστεί στις σχολικές επιδόσεις και απαιτήσει ανώτερες βαθμολογίες στα κρίσιμα μαθήματα. Νέο σύμπτωμα της παθογένειας του συστήματος εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση είναι ο υψηλός αριθμός υποψηφίων που ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν 1 στους 3 δεν υποβάλει καν μηχανογραφικό δελτίο. Αυτή η κατηγορία υποψηφίων διευρύνεται με αλματώδεις ρυθμούς τα τελευταία χρόνια.
Από 12.587 το 2006, τη χρονιά που εγκαινιάστηκε η βάση του «10», αυξήθηκαν σε 25.108 πέρυσι.