Αλλαγές στο σύστημα διαδοχικής ασφάλισης, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των συντάξεων έως και 40% σε όσους ασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου σε περισσότερα, από ένα Ταμεία, προβλέπει το πόρισμα που παρέδωσε στην υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πετραλιά η ειδική επιτροπή, η οποία μελέτησε πώς μπορεί να αλλάξει το προβληματικό σύστημα των διαδοχικών συντάξεων.
Την υιοθέτηση του πορίσματος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Ασφαλιστικών Ταμείων, Γ. Κουτρουμάνης, ενώ θετική είναι και η ΓΣΕΕ, αν και εξέφρασε επιφυλάξεις «ως προς την ειλικρινή πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένους».
Το πόρισμα
Τα βασικότερα σημεία του πορίσματος προβλέπουν τα εξής:
α. Ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο ήταν ασφαλισμένος για μεγαλύτερο αριθμό ημερών εργασίας, θα είναι αυτός που θα απονέμει τη σύνταξη στον δικαιούχο της διαδοχικής ασφάλισης. Σήμερα, απονέμων φορέας είναι το τελευταίο Ταμείο. Για τις περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας ή θανάτου προτείνεται να παραμείνει το ισχύον καθεστώς της αρμοδιότητας του τελευταίου φορέα.
Τίθεται όμως ως προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 1.000 ημέρες εργασίας στην ασφάλισή του, εκ των οποίων 300 ημέρες πριν από την υποβολή της αίτησης (αντί των 1.500 και 500 που ισχύουν σήμερα για το στάδιο της πρώτης κρίσης).
β. Ο οργανισμός που απονέμει τη σύνταξη θα υπολογίζει το ποσό της σύνταξης, θεωρώντας ότι ο χρόνος ασφάλισης τόσο σε αυτόν όσο και στα άλλα Ταμεία διανύθηκε στη δική του ασφάλιση, (όπως προβλέπει και ο ν. 1405/83) με τις δικές του διατάξεις.
Όμως, εάν ο δικαιούχος κρίνει ότι ο νέος τρόπος δεν τον ευνοεί (όπως στην περίπτωση που έχει διανύσει τον περισσότερο χρόνο στον ΟΓΑ), προτείνεται η δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής και με το παλαιό σύστημα.
Σε αυτή την περίπτωση ο απονέμων φορέας αθροίζει τα ποσά που έχουν υπολογιστεί ξεχωριστά για κάθε Ταμείο.
Από το νέο τρόπο υπολογισμού αναμένεται μια αύξηση της τάξεως του 30% έως και 40% για τους ασφαλισμένους, κυρίως του ΟΑΕΕ.
Αν και το μέτρο προτείνεται για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τη θεσμοθέτηση της νέας ρύθμισης, η αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τα Ταμεία αναμένεται να ανέλθει, σταδιακά, έως και στα 500 εκατ. ευρώ. Ως προς τον επιμερισμό της δαπάνης, η ομάδα εργασίας προτείνει να διατηρηθεί ο τρόπος επιμερισμού από τους συμμετέχοντες φορείς και να επεκταθεί η εφαρμογή του και στις περιπτώσεις των μη οριστικών συντάξεων αναπηρίας που δεν ισχύει σήμερα.
Ταχύτερη απονομή
Για την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας έκδοσης συντάξεων, προτείνεται μεταξύ άλλων, η ενεργοποίηση του θεσμού της προσυνταξιοδοτικής ρύθμισης, η αξιοποίηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η τήρηση δελτίου διαδοχικής ασφάλισης, σε συνδυασμό με τον ΑΜΚΑ.