Το επόμενο μεγάλο βήμα που θα κάνει η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή θα είναι να ασχοληθεί με το πρόβλημα των ταχύτατα αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, με περισσότερα διόδια στους οδικούς άξονες και πιο «πράσινα» αυτοκίνητα, τρένα και φορτηγά, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για το Περιβάλλον στις Βρυξέλλες, Τζος Ντέλμπεκε, είπε ο υπ’ αριθμόν δύο αξιωματούχος της Ε.Ε. για θέματα περιβάλλοντος.
Μείωση 15% – 20%
«Υπήρξαμε ιδιαίτερα επιτυχείς στο να μειώσουμε, κατά σχεδόν 15% με 20% από το 1990 μέχρι σήμερα, τις εκπομπές από τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής και τον τομέα της μεταποίησης, αλλά ακυρώσαμε αυτή τη μείωση με τις εκπομπές από τις μεταφορές. Πρέπει να γίνουμε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά την όχληση που είναι οι υπηρεσίες μεταφορών. Χρειαζόμαστε ένα πακέτο για το κλίμα και τις μεταφορές, συνδυάζοντας το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, της ρύπανσης και των μεταφορών για να κανουμε το ποιοτικό άλμα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αν και πολλοί οικολογοι επέκριναν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ήπια στάση έναντι του ισχυρού κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη μείωση κατά 23% των μέσων εκπομπών από τα καινούργια αυτοκίνητα μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, ο κ. Ντέλμπεκε είπε ότι «εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι είχε μεγαλύτερο νόημα από ό,τι υποστήριζαν ορισμένοι».
Παρά την επικριτική στάση που κράτησαν ορισμένοι όσον αφορά τους μεσοπρόθεσμους στόχους για τα αυτοκίνητα, οι περιβαλλοντιστές στήριξαν ομόφωνα τον μακροπρόθεσμο στόχο της Ε.Ε. για μείωση, το 2020, των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.
Στον κλάδο μεταφορών
Ο κ. Ντέλμπεκε πρόσθεσε ότι «επίκειται η νομοθεσία για τα φορτηγάκια. Θα είναι μια προσέγγιση παρόμοια με αυτή στα αυτοκίνητα, αλλά θα λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη αντίσταση του αέρα, το βάρος και τις μεγαλύτερες μηχανές στα φορτηγάκια».
Ο κλάδος των μεταφορών στην Ευρώπη ανθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω του ανοίγματος των συνόρων και των προσπαθειών για τόνωση του ανταγωνισμού, με τις θαλάσσιες μεταφορές και τις αερομεταφορές να ωθούν τις συνολικές εκπομπές από τις μεταφορές κατά 35%, από το 1990 μέχρι σήμερα.
«Είμαι επιφυλακτικός όσον αφορά τον περιορισμό της ανάπτυξης των μεταφορών, διότι πρέπει να επιτύχουμε ανάπτυξη και να δώσουμε περισσότερο έμφαση στην αλλαγή των τρόπων μεταφοράς», είπε ο κ. Ντέλμπεκε. «Είμαι, ιδιαιτέρως, υπέρ της αρχής ‘ο ρυπαίνων πληρώνει’, παραδείγματος χάρη διόδια στους οδικούς άξονες, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά για να διευκολυνθεί περισσότερο ο χρήστης.
Οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι η πιο ελκυστική λύση βραχυπρόθεσμα, αλλά το μερίδιο που τους αναλογεί στην αγορά είναι τόσο περιορισμένο, γι’ αυτό το λόγο πρέπει να τριπλασιάσουμε τη δυναμικότητα μεταφοράς», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση για το Περιβάλλον στις Βρυξέλλες.