Επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της πιστωτικής επέκτασης τον Απρίλιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Απρίλιο του 2009. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (δηλαδή η αύξηση των υπολοίπων διορθωμένη για τις διαγραφές των δανείων) αυξήθηκε στα 561 εκατ. ευρώ από 374 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, το υπόλοιπο της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης τον Απρίλιο του 2009 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2008, εμφανίζει αύξηση κατά 10,2%. Κατά συνέπεια ο ρυθμός χρηματοδότησης καταγράφει μικρή επιβράδυνση, αν ληφθεί υπόψη ότι τον Μάρτιο είχε διαμορφωθεί στο 10,8% και τον Δεκέμβριο του 2008 στο 15,9%.
Στις επιχειρήσεις η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Απρίλιο ανήλθε σε 446 εκατ. ευρώ και στα νοικοκυριά σε 115 εκατ. ευρώ.
Επιχειρηματικά δάνεια
Ειδικότερα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο ετήσιος ρυθμός επιβραδύνθηκε οριακά σε 11,8% από 12,2% τον Μάρτιο. Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον Απρίλιο επιταχύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τους κλάδους της «ναυτιλίας», του «ηλεκτρισμού – φωταερίου – ύδρευσης» και των «μεταφορών, επικοινωνιών πλην ναυτιλίας» ενώ παρέμεινε αμετάβλητος ή επιβραδύνθηκε στους υπόλοιπους κλάδους.
Ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2009 σε 9,0% και παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο του προηγούμενου μήνα (Μάρτιος 2009: 9,0%, Δεκέμβριος 2008: 15,8%). Στο εμπόριο, που είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη δανειοδότηση, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνθηκε οριακά σε 16,5% (Μάρτιος 2009: 16,6%, Δεκέμβριος 2008:19,5%).
Τα δάνεια στα νοικοκυριά
Η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά τον Απρίλιο ανήλθε σε 115 εκατ. ευρώ. Τα 133 εκατ. ευρώ αφορούσαν στεγαστικά δάνεια και μόλις 2 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. Συνολικά ο ετήσιος ρυθμός πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 8,3% από 9,2% τον Μάρτιο.
Ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των στεγαστικών δανείων επιβραδύνθηκε στο 7,8% από 8,7% τον Μάρτιο. Στα καταναλωτικά δάνεια παρατηρήθηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 9,8% έναντι 10,9% τον προηγούμενο μήνα.
Η φτώχεια απειλεί τους νέους
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διαρθρωτικά χαρακτηριστικά παίρνει η φτώχεια στη χώρα μας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος), Μανώλη Κοντοπυράκη, καθώς η φτώχεια τα τελευταία χρόνια μετατοπίζεται από την ομάδα των ηλικιωμένων προς την ομάδα των νεαρότερων ζευγαριών με παιδιά, αλλά και προς τους νέους εργαζομένους.
Το πρόβλημα της φτώχειας γίνεται πλέον πιο πιεστικό από τις αγροτικές προς τις αστικές περιοχές και από τους λιγότερο εκπαιδευμένους προς τις μεσαίες και υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το 34% των φτωχών είναι εργαζόμενοι, το 10% άνεργοι που αναζητούν εργασία, το 24% συνταξιούχοι και το 32% οικονομικώς μη ενεργά άτομα.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοπυράκη, ο δείκτης του κινδύνου φτώχειας κυμαίνεται μεταξύ 20% και 21% τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ υπάρχει μικρή μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Πάντως η αναδιανεμητική επίδραση των κοινωνικών παροχών στη χώρα μας είναι περιορισμένη σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. των «15».
Το φτωχότερο 10% του πληθυσμού λαμβάνει το 6,6% των κοινωνικών επιδομάτων (πλην συντάξεων) έναντι 12,5% που λαμβάνουν τα μεσαία στρώματα και 7,4% το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού.