Τους λόγους που οδήγησαν στις καταστροφές της πύρινης λαίλαπας της 21ης Αυγούστου ανέλυσε ο νομάρχη Αττικής Λεωνίδας Κουρής στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Ειδικότερα, δήλωσε ότι «η αγνόηση των επισημάνσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υτοδιοίκησης για την ανάγκη ανάσχεσης της φωτιάς σε συγκεκριμένα “περάσματα” βάση των εμπειριών προηγούμενων πυρκαγιών, ο ελλιπής συντονισμός επίγειων και εναέριων μέσων από τα ξεχωριστά κέντρα επιχειρήσεων και η μη αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων και των Ενόπλων Δυνάμεων ήρθαν να προστεθούν στα, ουσιαστικά, ανύπαρκτα έργα πρόληψης στις δασικές περιοχές, με αποτέλεσμα την αδυναμία έγκαιρης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης».
Ο κ. Κουρής ζήτησε νέο σχεδιασμό για το σύστημα πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών, προκειμένου, «να σταματήσει η ιδιότυπη “αποχή” της δασικής υπηρεσίας και η περιθωριοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Όσον αφορά στη συμπαράσταση στους πληγέντες με συγκεκριμένα μέτρα, τη χαρακτήρισε πρώτη προτεραιότητα της Νομαρχίας, προσθέτοντας ότι είναι επείγουσα «η άμεση έγκριση και καταβολή των προβλεπόμενων προνοιακών επιδομάτων (πρώτων αναγκών, αντικατάστασης οικοσκευής) που μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδοθεί στους πληγέντες». Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο νομάρχης Ανατοικής Αττικής αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης έναρξης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στους 15 Δήμους και Κοινότητες που επλήγησαν όσο και σε περιοχές που, αν και δεν έχουν πληγεί, ωστόσο, θα δεχτούν τον όγκο των βρόχινων νερών.
Παράλληλα, υπογράμμισε, ότι είναι αναγκαία η άμεση αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (ΡΣΑ), η κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για την ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος, η στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης και η προώθηση ειδικών μέτρων προστασίας των μεγάλων ορεινών όγκων.
Ψήφισμα Νομαρχίας
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, στο οποίο παραβρέθηκαν βουλευτές της περιφερείας και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων, με ψήφισμά του η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αιτείται εκτός των όσων ανέφερε ο κ. ο κ. Κουρής στην ομιλία του, τα εξής:
● Την αναστολή, λόγω της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της περιοχής, τόσο της προώθησης του νέου ΡΣΑ προκειμένου να αναθεωρηθεί ριζικά όσο και των έργων για την δημιουργία ΧΥΤΑ.
● Την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για την ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος.
● Την προστασία με ειδικές διατάξεις των ορεινών όγκων της Αττικής.
● Την προώθηση και κύρωση των δασικών χαρτών και του δασολογίου.
● Τη στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης.
● Την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για την εκτός σχεδίου περιοχή μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση του Περιφερειάρχη για τις αναδασωτέες εκτάσεις.