Υπερέβη τα 60 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Δημοσίου, δείχνοντας, πως όντως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, απέχοντας δραματικά, από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό τον οποίο συνέταξε ο πρώην υπουργός Γιώργος Αλογοσκούφης, και ψήφισε στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Στα 56 δισ. ο καθαρός δανεισμός
Από το συνολικό ποσό των 60,2 δισ. ευρώ που έχει δανειστεί το Δημόσιο, τα περίπου 56 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν καθαρό δανεισμό και τα υπόλοιπα αφορούν τρίμηνα ή εξάμηνα έντοκα γραμμάτια που εκδόθηκαν στη διάρκεια του έτους και εξοφλήθηκαν ή αναχρηματοδοτήθηκαν.
Η υπέρβαση των δαπανών που δεν μπορούν να καλυφθούν με αντίστοιχα έσοδα αποδεικνύεται τελικά πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτή που είχε προϋπολογίσει ο νυν υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, όταν είχε αναφέρει ότι μέχρι τέλους του έτους ο δημόσιος δανεισμός δεν θα υπερβεί τα 50 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πως «δεν τα έχουμε ανάγκη, αλλά θα τα πάρουμε προκειμένου το Δημόσιο να δημιουργήσει ‘‘μαξιλάρι’’ ασφαλείας».
Και νέα έκδοση εντόκων
Στις αρχές Οκτωβρίου και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, το Δημόσιο έχει θα προχωρήσει στην έκδοση έντοκων γραμματίων, τα οποία θα προσθέσουν στο δημόσιο χρέος τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Θεωρείται όμως πολύ πιθανόν για την κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού να χρειαστούν και νέες δημοπρασίες ομολόγων, οι οποίες ωστόσο δεν μπορούν να προγραμματίσουν στην παρούσα πολιτική συγκυρία, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο του έτους το ταμειακό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 18,5 δισ. από 13,5 που ήταν στο πεντάμηνο.
Δηλαδή, μέσα σ’ ένα μήνα, τον Ιούνιο, ο οποίος παραδοσιακά δεν είναι από τους πιο απαιτητικούς για τις δημόσιες δαπάνες, όπως είναι το τελευταίο δίμηνο κάθε έτους (δώρα δημοσίων υπσλλήλων, καταβολή χρεολυσίων κ.ά.), το άνοιγμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 5 δισ. ευρώ.
Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι και λόγω της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας το Δημόσιο αναγκάστηκε φέτος για το μεγαλύτερο τμήμα του δανειακού του προγράμματος να καταβάλει υψηλά επιτόκια που ξεπέρασαν το 6%, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών να επιβαρυνθούν με δυσβάσταχτους τόκους για την εξυπηρέτησή του.
Άλλωστε αυτή ακριβώς την εξαιρετικά δυσμενή εξέλιξη των δημοσίων οικονομικών επικαλείται και ο πρωθυπουργός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «προαναγγέλλοντας» ουσιαστικά πρόγραμμα διετούς σκληρής λιτότητας και περιστολής των δημοσίων δαπανών σε όλους τους τομείς, πλην των τομέων της υγείας και της παιδείας.