Η βελτίωση των κλιματικών πληροφοριών προς όλους τους ενδιαφερόμενους, από τους αγρότες μέχρι τους επενδυτές στην ηλιακή ενέργεια, θα βοηθήσει την αναμενόμενη συμφωνία στη σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο, να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, δήλωσε στο Ρόιτερ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Μισέλ Ζαρό.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, που πραγματοποιηθήκε στη Γενεύη από τις 31 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου, ο κ. Ζαρό υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα μείζον χάσμα: το πώς θα συνδέσουμε καλύτερα τη λήψη αποφάσεων με την πληροφορία».
Αναφορικά με τη συμφωνία για ένα «παγκόσμιο πλαίσιο για κλιματικές υπηρεσίες» που αναμένεται να συναφθεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ, ο γενικός γραμματέας του WMO δήλωσε στο Ρόιτερ ότι «χρειαζόμαστε ένα επίσημο σύστημα στου οποίου την πρόσβαση να έχουν όλοι εμπιστοσύνη για να ανακτούν ζωτικής σημασίας πληροφορίες που θα σώσουν τις ζωές τους και θα προστατεύσουν ιδιοκτησίες και την οικονομία». Όπως είπε ο κ. Ζαρό «δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις, είναι ο ιδιωτικός τομέας, είναι τα άτομα, είναι οι αγρότες, ο καθένας που πρέπει να πάρει μια απόφαση που επηρεάζεται από το κλίμα».
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, η καλύτερη προειδοποίηση εν όψει φυσικών καταστροφών, έχει ήδη επιφέρει θετικά αποτελέσματα, μειώνοντας τους θανάτους από 2,66 εκατ. τη δεκαετία 1955-1965 σε 220.000 τη δεκαετία 1995-2005. Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι σε αυτό το διάστημα ο αριθμός των καταστροφών δεκαπλασιάστηκε, ενώ οι προκληθείσες οικονομικές ζημίες έγιναν 50 φορές περισσότερες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζορό υπογράμμισε ότι «η φιλοδοξία αυτής της διάσκεψης είναι η θεσμοθέτηση της πληροφόρησης για το κλίμα ώστε να μην διερωτώνται οι αγρότες “θα έλθει ή όχι η πληροφορία;”. Τη χρειάζονται κάθε χρόνο, πριν από την περίοδο των βροχών». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν μεγάλης κλίμακας πολιτισμικές αλλαγές για αρχίσει ο κόσμος να δρα στη βάση της κλιματικής πληροφόρησης, παραμερίζοντας την παραδοσιακή γνώση.
Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τους επενδυτές, επιτρέποντας τους να γνωρίζουν για το μελλοντικό κλίμα και κατ’ επέκταση να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις για το που θα κατασκευάσουν ένα φράγμα, ένα αιολικό πάρκο ή που θα τοποθετήσουν ηλιακούς συλλέκτες.
«Ενα από τα συστατικά στοιχεία μιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη θα είναι η μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – νερό, αέρας, ηλιακή ενέργεια. Αυτά τα τρία χρειάζονται μεγαλύτερη πληροφόρηση για την υλοποίησή τους», τόνισε ο κ. Ζαρό.
Από τη μεριά της η ειδική για το περιβάλλον στο Γραφείο Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πολιτικών στον Λευκό Οίκο, Σέρμπουρν Αμποτ, αναφερόμενη στην προοπτική επίτευξης συμφωνίας για ένα «παγκόσμιο πλαίσιο για κλιματικές υπηρεσίες» υπογράμμισε ότι «υπάρχουν προσδοκίες ότι είμαστε στενά ευθυγραμμισμένοι. Ο καθένας κερδίζει αν προχωρήσουμε σε αυτό».