Η Siemens και τα δομημένα ομόλογα έδωσαν «πόντους» στην Ελλάδα στην κατάταξη των διεφθαρμένων χωρών, καθώς «κέρδισε» με το… σπαθί της την 57η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, στην ετήσια αναφορά της με άξονα τις επιχειρήσεις (Global Corruption Report 2009: Corruption and the Ρrivate Sector).
Παραθέτοντας περιπτώσεις από διάφορες χώρες κατά τις οποίες σημαίνοντα πρόσωπα από τον κόσμο των επιχειρήσεων καταχράστηκαν την ισχύ τους, η έκθεση διατρέχει «Siemens» και «ομόλογα» από τη χρονική αφετηρία τους ως τις διώξεις που έχουν ασκηθεί. Ειδικά τη Siemens η Διεθνής Διαφάνεια τη χαρακτηρίζει υπόθεση – σταθμό.
Η Διεθνής Διαφάνεια δίνει έμφαση στα πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ που κλήθηκαν να πληρώσουν γενικότερα τα τελευταία χρόνια επιχειρήσεις για διεφθαρμένες πρακτικές τους για να καταδείξει τις καταστροφικές συνέπειες της διαφθοράς με τους πελάτες – καταναλωτές και τους μελλοντικούς επενδυτές.
Παρουσιάζει επίσης δημοσκόπηση σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών βάσει της οποίας η διαφθορά αύξησε το κόστος της επιχειρηματικής δράσης τουλάχιστον κατά 10%.
Αναδεικνύει ακόμη τον σφιχτό εναγκαλισμό του επιχειρηματικού κόσμου με τη δημόσια διοίκηση, με παραπλανητικές επιχειρηματικές πρακτικές ως προς τις δημόσιες προμήθειες, την κατάργηση του ανταγωνισμού και την υιοθέτηση αδιαφανών διαδικασιών.
«Η στήριξη της επιχειρηματικής δράσης σε προσωπικές σχέσεις και ρευστά συστήματα διαδικασιών ή ακόμη η ένταξή της σε γκρίζες ζώνες, χωρίς εποπτεία και ακεραιότητα, είναι ένας δρόμος που οδηγεί στη βέβαιη αποτυχία», σημειώνει από την πλευρά της η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Labelle. Προσθέτει ακόμη ότι εταιρείες που έχουν ενσωματώσει μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς παρουσιάζουν λιγότερα- κατά 50%- κρούσματα, χωρίς παράλληλα να συρρικνώνουν τις επιχειρηματικές τους ευκαιρίες.